Karabağ'da Son Durum Ne?

TAKİP ET

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. Karabağ'da son durum ne?

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu.

"Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmamakta, yalnızca meşru askeri hedefler yok edilmektedir." denildi.

Yapılan açıklamada "Üçlü bildirinin hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak topraklarımızdan çıkarılması, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, işgalden kurtarılan topraklara dönen sivil halkın güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla antiterör operasyonu başlatılmıştır.

Bu kapsamda Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ön cephede ve cephenin derinliğindeki mevzileri ile uzun süreli ateş noktalarının yanı sıra savaş araçları ve askeri tesisleri yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak devre dışı bırakılmaktadır. Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmamakta, yalnızca meşru askeri hedefler yok edilmektedir. Sivillerin tahliyesi için koridorlarlar oluşturulmuştur." ifadeleri kullanıldı.

Ermeni ayrılıkçılar Azerbaycan'a ateşkes çağrısında bulunurken, Ermenistan Başbakanı Paşinyan, "Azerbaycan güçleri Karabağ'daki nüfus merkezlerini ele geçirmeye çalışıyor. Karabağlı ayrılıkçılarla temas halindeyiz. BM Güvenlik Konseyi ve Rus Barış Gücü askerlerinin durumu istikrara kavuşturmasını bekliyoruz." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev günün ilerleyen saatlerinde, “Karabağ’daki operasyon ana amaçlarına neredeyse ulaştı. Karabağ’daki Ermeni asıllı sivillerin hakları ve güvenlikleri, Azerbaycan Anayasası ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde sağlanacaktır." açıklamasını yaptı.

Hacıyev bölgede sözde seçim düzenleyen Ermeni teröristlere değinerek, "Karabağ'daki̇ yasadışı reji̇m kendi̇ni̇ feshetmeli̇, Karabağ'daki Ermeni̇ güçleri si̇lahsızlandırılmalı. Yasadışı Ermeni̇ askeri̇ oluşumlar beyaz bayrak çekmeli̇, tüm si̇lahlar tesli̇m edi̇lmeli̇ ve yasadışı reji̇m tasfi̇ye edi̇lmeli̇di̇r. Aksi takdirde terör karşıtı önlemler sonuna kadar devam edecektir.” dedi.

KARABAĞ'DA SON DURUM NE?

Azerbaycan, işgal altında bulunan Karabağ bölgesinin büyük bir kısmını 2020 yılında Ermenistan ile gerçekleşen İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından kurtarmıştı. Fakat Dağlık Karabağ bölgesine yerleştirilen Ermeni nüfusun temsilcisi olduğunu iddia eden ve dünyada tanınırlığı bulunmayan terör yönetimi faaliyetlerine devam ediyordu. Bölgeye Rus askerleri Barış Gücü adı altında yerleştirilmişti. Bununla beraber Üçlü Deklarasyon Anlaşması'nda söz verilen Zengezur Koridoru da henüz Ermenistan tarafından hayata geçirilmedi.

Azerbaycan bugün başlayan anti-terör operasyonunda aşağıdaki hedeflere ulaşmayı hedefliyor:

- Üçlü deklarasyon hükümlerinin uygulanması.

- Ermeni silahlı çetelerin silahsızlandırılarak geri çekilmesi.

- Ermeniler'e ait askeri altyapıların etkisiz hale getirilmesi.

- Karabağ'da gerçekleştirilen provokasyonaların engellenmesi.

- Karabağ'daki topraklarına dönen sivil Türk halkının güvenliğinin sağlanması.

 

karabağ son durum azerbaycan ermenistan savaşı azerbaycan karabağ ermeni işgali antiterör operasyonu