Karabağ Savaşı'nda Rusya'nın 'İskender Füzeleriyle' 100'ün Üzerinde Sivil Katledildi

TAKİP ET

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ savaşı sırasında 100 üzerinde sivilin ihracı güya yasak olan Rus menşeli İskender füzeleriyle katledildiğini ve bu meselede Rusya'dan açıklama beklediklerini kaydetti.

Bakü'deki Ada Üniversitesi'nde tertip edilen "Güney Kafkasya'ya Yeni Bakış: Savaş Sonrası Kalkonma ve İşbirliği Konferansı"nda yaptığı konuşmada işgalden kurtarılan Türk şehri Şuşa'ya atılan Rusya'ya ait ve güya ihracatı yasak olan İskender-M füzeleriyle ilgili tepki gösterdi.

Konuyu Rusya diktatörü Putin'e açtığını belirten Aliyev, "Ben halkımdan hiçbir şey saklamıyorum, Azerbaycan halkının her şeyi bilmesi gerektiğini düşünüyorum. İskender-M füzesiyle ilgili konuyu 1 Nisan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmemde gündeme getirdim. Konuşmaya ait resmi açıklamada bu bölüm yer almadı. Çünkü Rusya ile aynı ifadeleri kullandık. Cevabı öğrenmemiz gerektiğini söyledim. Neredeyse 2 hafta oldu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı benim talimatım üzerine 4 Nisan'da fotoğraf ve delillerin de bulunduğu resmi bir mektup gönderdi. Bu füzelerin ne olduğunu sorduk. 9 gün geçti ama hala bir cevap yok" dedi.

Konuyla ilgili süren tartışmalarda Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'un 2. Karabağ Savaşı'nı kastederek söylediği "Savaşta İskender füzesi kullanılmadı" sözlerini eleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı, konuması esnasında füzelerin görüntülerini açarak "İskender burada, gelip görebilirsin. 15 dakika mesafede" dedi ve Rus tarafının konuyu açıklığa kavuşturması gerekliliğini "İskender burada. İhracı yasak olan İskender-M Şuşa'ya nasıl geldi? Nereden ateşlendi? Kim ateşledi? Cevap bekliyoruz" ifadeleriyle vurguladı.

Karabağ Savaşı'nda Rusya'nın İskender Füzeleriyle 100'ün Üzerinde Sivil Katledildi