Karabağ'da Ateşkesin Kontrolü İçin Türk-Rus Merkezi Oluşturulacak

TAKİP ET

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından Dağlık Karabağ'da ateşkesi kontrol edecek ortak merkezin kurulmasına ilişkin muhtıranın imzalandığı açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ'daki ateşkese yönelik olarak "ateşkesin kontrolü ve denetimi için" Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından video telekonferans yöntemiyle mutabakatın imzalandığı açıklandı. İmzada AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önemli etkisinin olduğu belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Dağlık Karabağ'daki ateşkese ilişkin, "Ateşkesin kontrolü ve denetimi için oluşturacağımız Ortak Türk-Rus Merkezi ile ilgili mutabakat zaptı imzalandı" açıklaması yapmıştı. 

Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği mutabakat zaptını, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu video telekonferans yöntemiyle imzaladı. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, karşılıklı atılan imzaların ardından açıklamalarda bulunarak, bu sonucun sağlanmasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin'in önemli etkisinin olduğunu belirtti.

Atılan imzalarla birlikte Karabağ bölgesinde ateşkesin, huzurun sağlanmasında önemli bir adım atıldığını vurgulayan Bakan Akar, "Yapacağımız bu çalışmanın bölgeye yararlı, hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi."

Rusya Tarafından da Açıklama Geldi

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Görüşmeleri takiben, Dağlık Karabağ’da ateşkes ve tüm askeri eylemlerin sonlandırılmasını kontrol edecek ortak merkezin kurulmasına ilişkin muhtıra imzalandı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Şoygu’nun Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin vardığı anlaşmanın ve Rus barış gücünün bölgeye konuşlandırılmasının kan dökülmesini durdurmaya ve barışçıl hayata dönüş için koşullar yaratmaya izin verdiğini açıkladı.

Şoygu, “Rus barış gücünün varlığı kriz bölgesinde istikrarı sağlayacak, sığınmacı akışını durduracak, evlerine dönüşlerini kolaylaştıracak” ifadesini kullandı.

Rusya Savunma Bakanı, ortak kontrol merkezini kurmanın, “tarafların ateşkese uyması yönünde güvenilir bir kontrol uygulamaya izin vereceğini ve uzun süredir devam eden çatışmayı çözmek için sağlam bir temel oluşturacağını” belirtti.

Ortak merkez, Azerbaycan’ın kontrolündeki bölgede bulunacak ve ateşkese uyulup uyulmadığını kontrol edecek. Merkez, anlaşmanın ihlaliyle ilgili şikayet, soru ve sorunları inceleyen bir organ olacak.

 

rusya Sergey Şoygu Hulusi Akar Dağlık Karabağ Milli Savunma Bakanı Azerbaycan