Katar ve BAE 6 Yıl Sonra Karşılıklı Olarak Elçilik Açtı

TAKİP ET

Katar ve BAE, 6 yıl sonra karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açtı.

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 6 yıl aradan sonra karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açtıklarını açıkladı.

BAE'nin Doha Büyükelçiliği ile Katar'ın da Abu Dabi Büyükelçiliği ve Dubai Konsolosluğu bugün açıldı.

BAE'nin resmi haber ajansı WAM'da yer alan açıklamaya göre, temsilcilikleri yeniden açma kararı, "2021'in başında Suudi Arabistan'ın El-Ula kentinde düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi sırasında varılan anlaşmadan hareketle ve her iki devletin ikili ilişkileri güçlendirmeye verdiği öneme dayanarak" alındı.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" ve "İran'a haddinden fazla yakınlaştığı" iddialarıyla Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamışlardı. Doha yönetimi iddiaları reddetmişti.

Halihazırda Katar'la arası iyi olan soykırımcı ÇKP yönetiminin Suudilerle yakınlaşması ve diğer Arap ülkeleri ile Katar arasında arabuluculuğa soyunmasından sonra Katar ve Bahreyn de diplomatik ilişkileri Nisan ayında yeniden başlatmaya karar vermişti.

BAE ve Katar tarafından yapılan son açıklama ise Suudi Arabistan ve İran'ın diplomatik ilişkileri Mart ayında yeniden tesis etmesini izliyor.

katar bae birleşik arap emirlikleri elçilik