Katil Kollanıyor mu? 7 Yıldır Gelmeyen Adalet: Öldürülen Kutay, Yaşasaydı 15 Yaşında Olacaktı

TAKİP ET

8 yaşındaki Kutay'ın canını alan kazanın ardından Mehmet Kamil Ö.'yü önce eski AKP Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun ve Adalet Bakanı Yardımcısı Zekeriya Birkan'ın ortak olduğu büro sonra da Prof. Köksal Bayraktar savundu.

Can Bursalı'nın Independent Türkçe'de yer alan haberine göre 2014'ün Mart'ında yaşanan kazada, iş insanı Mehmet Kamil Ö. Bursa'da bir restoranda eğlendikten sonra bindiği jipiyle başka bir otomobile çarptı. Zengingönül ailesinin otomobili hurdaya döndü. "Cinayet" gibi kaza, aracın içinde bulunan 8 yaşındaki Kutay Zengingönül'ü de daha körpecikken hayattan kopardı.

Otoyolda zikzaklar çizerek ve yüksek hızla ilerleyen Mehmet Kamil Ö.'nün kazadan hemen sonra alkol muayenesinde tam 248 promil alkollü olduğu tespit edildi. Yani yasal sınırın tam 5 katı kadar alkollü.

Dönemin AKP İl Başkanı Avukatıydı

Dosyadaki bilgilere göre 8 yaşındaki Kutay'ın hayatını kaybetmesine sebep olan kazadan sonra, iş insanı Mehmet Kamil Ö.'nün o dönemki avukatları devreye girdi. Mehmet Kamil Ö.'nün avukatlığını, o dönem AKP Bursa İl Başkanı olan Cemalettin Torun ve şimdi Adalet Bakanı Yardımcısı olan Zekeriya Birkan'ın ortak olduğu hukuk bürosu üstleniyordu. 

Kamuoyunda oluşan tepkiler sebebiyle Torun ve Birkan'ın ortağı olduğu hukuk bürosu, Mehmet Kamil Ö.'nün avukatlığını sonradan bıraktı.

Mehmet Kamil Ö. ise Torun ve Birkan'dan sonra Prof. Dr. Köksal Bayraktar'la anlaştı. 

6 Yıl 8 Ay Ceza Verildi, 1 Gün Bile Gözaltında Kalmadı

Kutay'ı hayattan koparan Mehmet Kamil Ö. kazadan sonra bir gün bile gözaltında kalmadı. Açılan davada ise ancak 2015'in sonunda karar çıktı. İş insanı Mehmet Kamil Ö. hakkında 'taksirle ölüme sebep olma' suçundan 6 yıl hapis cezası verildi.

Ardından bu ceza 1/3 oranında arttırılarak 8 yıla çıkarıldı. Mehmet Kamil Ö.'nün sabıkasız olması sebebiyle ve iyi hâl indirimiyle bu ceza 6 yıl 8 aya düşürüldü. 

Ceza İndirimi için Başsavcı Vekili "Adalet Duygusunu Sarstı" Dedi

Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 2015'in sonunda çıkan karardan sonra, dönemin Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mesut Turan kararı temyiz etti. Turan'ın temyiz dilekçesinde, Mehmet Kamil Ö.'nün 248 promil alkolle araç kullandığı için Kutay Zengingönül'ün hayatını kaybetmesine, çok sayıda kişinin de yaralanmasına sebep olduğu gerekçesiyle 'olası kastla ölüme sebep olma' suçundan cezalandırılmasını istedi. Ayrıca, Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezada uygulanan iyi hâl indiriminin de adalet duygusunu sarstığını belirtti. 

Yargıtay Başsavcılığından Bozma Yönünde Tebliğname

Kazanın üzerinden geçen onca yıl sonra, Yargıtay'a taşınan dosyaya ilişkin geçen yılın Ağustos'unda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'ne tebliğnamesini sundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesinde, Mehmet Kamil Ö.'nün çok yüksek oranda alkollü olduğu ve yüksek süratle zikzaklar çizerek trafikte seyrederken Zengingönül ailesinin aracına çarparak Kutay'ın ölümüne sebep olduğuna dikkat çekildi. 

Tebliğnamede, Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği ceza yetersiz bulundu. Alt sınırdan daha fazla uzaklaşılarak ve Mehmet Kamil Ö.'ye daha fazla ceza verilmesi istenerek 12. Ceza Dairesi'ne bozma yönünde görüş bildirildi. 

7 Yıldır Karar Çıkmadı

Kazanın üzerinden tam 7 yıl, mahkemenin kararının ve dosyanın Yargıtay'a taşınmasının üzerinden 6 yıl, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'ne tebliğnamesini sunmasının üzerinden de 7 ay geçti. Kutay bugün yaşasaydı 15 yaşında olacaktı fakat 8 yaşında onu hayattan koparan kazayla ilgili nihaî karar 7 yıldır verilemedi.

Kutay Zengingönül Bursa Mehmet Kamil Ö. İş adamı Mehmet Kamil Ö. AKP Cemalettin Torun Zekeriya Birkan Köksal Bayraktar Bursa Trafik Kazası