Katolik Kilisesi Lideri Papa Irak'ta: Hepiniz Kardeşsiniz

TAKİP ET

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, bugün üç günlük bir ziyaret için Irak'a gitti. Ziyaretin sloganı, İncil'den alıntıyla "Hepiniz kardeşsiniz" olarak belirlendi.

Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, 5-8 Mart tarihleri arasında Irak'a geniş kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirmek üzere Bağdat'a iniş yaptı.

Papa Francis için Iraklı yetkililer karşılama töreni düzenledi.

Papa, Vatikan'ın paylaştığı programa göre, ilk olarak başkent Bağdat’ta temaslarda bulunacak, ardından 6 Mart'ta Necef ve Ur kentlerini ziyaret edecek. Papa’nın Necef’te Şiilerin en büyük dini makamı Ali es-Sistani ile de görüşmesi bekleniyor. Papa’nın Ur ziyaretindeki dinler arası buluşma sırasında Yezidilerle görüşeceği bilgisi de paylaşıldı. Programa göre Papa Francis, 7 Mart'ta Erbil'e gidecek ayrıca Musul ve Karakuş'a ziyaret gerçekleştirecek.

Papa İlk Kez Şiilerin Önemli Ruhani Lideriyle Görüşecek

Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, Papa'nın ilk kez Şiilerin önemli ruhani lideriyle görüşeceğini belirterek, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un Irak ziyaretinin bölgenin istikrarına olumlu katkı sağlayabileceğini, böyle bir durumun Türkiye’yi memnun edeceğini söyledi. 

Ruhani liderin zor bir dönemde böyle bir seyahati gerçekleştirdiğini belirten Göktaş, "Papa Franciscus'un, tüm zorluklara rağmen Irak’ın davetine icabet etmesi, bu ziyarete ne denli önem verildiğini gösteriyor. Bu ziyaret, Papa’nın son derece kararlı ve ısrarlı olması sayesinde gerçekleşiyor." ifadesini kullandı.

Göktaş, Papa'nın ziyaretinin pek çok açıdan ilklere sahne olacağını vurgulayarak, "Papa, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) halen etkisini sürdürdüğü bir ortamda ilk kez yurt dışına çıkıyor. Irak, ilk kez bir Papa tarafından ziyaret ediliyor. Papa ilk kez merci-i taklid konumundaki bir Ayetullah Uzma'yı ziyaret edecek." dedi.

Göktaş, "Irak, bu ziyaret sayesinde son yıllarda belki de ilk kez olumlu bir hadiseyle gündem oluyor. Bu ziyaret, Irak’a her açıdan bir moral aşılayacak. Papa’nın Katoliklerin ruhani lideri olması hasebiyle ziyaretin dini boyutu, tabii ki daha ağır basıyor." ifadelerini de kullandı.

 

papa katolik kilise lider ırak ziyaret kardeş lütfullah göktaş