Kayme Sarayı'nın Şarap Şişesi Üzerinde Olmasına Akademisyenden Tepki

TAKİP ET

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Şahabettin Öztürk, Kayme Sarayı'nın içki kutularının tasarımında kullanılmasının yapının ruhuna aykırı olduğunu söyledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Şahabettin Öztürk, tarihi ve dini bir yapı olan Kayme Sarayı'nın içki kutularının tasarımında kullanılmasının yapının ruhuna aykırı olduğunu söyledi.

1910 yılında inşa edilen ancak zamanla tahrip olan Kayme Sarayı'nın restore ve çevre düzenlemesi Hakkari Valiliği ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı finansmanı ile Van YYÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Şahabettin Öztürk'ün başkanlığında 2018 yılında tamamlanmıştı.

Öğretim Üyesi Öztürk Saray'ın fotoğrafının Şrap şişesi üzerinde kullanılması hakkında şu ifadeleri kullandı:

"İçki firması tarafından o günkü koşullar dahilinde 'Türkiye serisi' diye bir seri çıkartılmış. Her ilde önemli tarihi yapıların o içki şişesinde kullanılmasının çok doğru olduğu kanaatinde değilim. Çünkü bu toplumun hemen hemen her kesimi tarafından kabul görülen önemli yapılarıdır. Bunların o tür yerlerde kullanılması yapının ruhuna aykırıdır. Pek tasvip edilecek bir durum değil, ama bu olayları düşünürken o günkü koşullar dahilinde bu konuyu değerlendirmesinin daha doğru olacağı kanaatindeyim. Eminim şu an için böyle ve buna benzer bir uygulama olduğunda ülkemizdeki tüm halk ve idareciler tarafından tepkiyle karşılanacaktır. Çok da doğru olduğu düşüncesinde değilim."

kayme sarayı van akademisyenden tepki şarap şişesi üzerinde hakkari şemdinli Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yyü Van Kültür Sanat Güncel Son Dakika restorasyon şarağp şişesi türkiye serisi