Kaynanasına 'Manyak Karı' Diyen Koca Hakkında Yargıtay'dan Emsal Karar

TAKİP ET

Eşinin annesine "manyak karı" diyen erkek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından tam kusurlu bulundu.

Kaynana için "manyak karı" diyerek hakaret etmenin kadının kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğuna hükmeden Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında bu fiilin manevi tazminat sebebi olduğunu ifade etti.

Boşanmak için mahkemeye başvuran bir çiftin talebine ilişkin Aile Mahkemesi tarafından verilen kararda eşinin kredi kartlarını iptal ettiren ve bunun için kendisini arayan kayınvalidesine "manyak karı" diyen kocanın ağır kusurlu olduğuna hükmetti. Bununla birlikte kadınınn maddi tazminat talebi kabul edilirken manevi tazminat talebi reddedildi.

Temyiz talebi üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kayınvalideye hakaretin kadının kişilik haklarına saldırı olduğuna karar vererek yerel mahkemenin kararını bozdu fakat Aile Mahkemesi yeniden yargılamasında kararında direnince devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kayınvalidesi için "manyak karı" ifadesini kullanan kocayı ağır kusurlu bularak manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Genel Kurul kararında "Eşinin işi ve geliri olmadığını bilen erkeğin, kadının kullanmakta olduğu kredi kartlarını iptal ettirdiği, giderlerini karşılamadığı, bu nedenle kendisini arayan kayınvalidesine 'manyak karı' dediği ortadadır. Boşanmaya sebep olan olaylarda erkek eşin tam, kadın eşin ise kusursuz olduğu noktasında Yerel Mahkeme ve Özel Daire arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Bu açıklamalar ışığında somut olay incelediğinde, erkeğin kusurlu davranışları nedeniyle kadının kişilik haklarının saldırıya uğradığı belirgin olup, davacı kadın yararına manevi tazminata hükmedilmemesi bozmayı gerektirmiştir" ifadelerine yer verildi.

kaynanasına manyak karı diyen koca hakkında yargıtay emsal karar