Kayyum Rektör Melih Bulu da Devlet Memuru Oldu: Medeniyet Üniversitesi'nden Adrese Teslim Kadro

TAKİP ET

AKP'nin göz bebeği İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde Kayyum Rektör Melih Bulu adına açılan ısmarlama kadroya Kayyum Rektör Melih Bulu yerleşti. Bu dümenden kadronun, Kayyum'un devlet memurluğu için açıldığı öne sürülmüştü.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Boğaziçi Üniversitesi'ne 2 Ocak 2021'de kayyum rektör olarak atadığı Prof. Dr. Melih Bulu'nun, devlet memuru olmadığı için Medeniyet Üniversitesi'nde "adına özel" ısmarlama bir kadro açıldığı iddiası doğrulandı.

Bulu'nun devlet memuru olabilmesi için 28 Şubat 2021'de, İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde bir kişilik profesörlük kadrosu açılmıştı. Kayyum Bulu, Boğaziçi Üniversitesi'nin Rektörlük makamından sonra şimdi de Medeniyet Üniveristesi'ndeki akademisyen kadrosuna atandı.

Adrese Teslim Kadro!

Söz konusu kadroya ilişkin ilan, 2010'da kurulan ve bir "devlet" üniversitesi olan Medeniyet Üniversitesi'nin Personel Daire Başkanlığının internet sitesinde yer alıyordu. Bulu'nun uzmanlık alanıyla neredeyse birebir örtüşen bu ilanda "kadroya alınacak profesörde aranan nitelikler" ise şöyle belirtiliyordu:

"Yönetim ve organizasyon alanında doçent olup, inovasyon ve rekabet alanında bilimsel çalışmaları olmak. Yükseköğretim Kurumunda Stratejik Yönetim ve Oyun Teorisi derslerini vermiş olmak."

Kayyum Melih Bulu'nun, İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde bir tek adının belirtilmediği bu kadroya atandığı öğrenildi.

Kayyum'a Yollar Açık

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, 5 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Kayyum Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü için başvuru şartlarını sağladığı, bu sebeple kadroya gerek olmadığını savunmuşu.

Kişiye Özel İlanlar Güya Olmayacaktı

YÖK, üniversitelere akademisyen alımlarında uzun süredir tepki çeken "kişiye özel" ilanlara karşı yönetmelikte değişiklik yapmıştı. 9 Mart 2021'de Resmî Gazete'de yayımlanan "Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ilanlarda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara yer verilemeyeceği, lisansüstü tezi veya uzmanlık tezi adları yazılamayacağı ifade ediliyor.

Yönetmelik değişikliğiyle 12 Haziran 2018 tarihli Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin "genel şartları" düzenleyen maddesine, "İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez" fıkrası eklenmişti.

Melih Bulu Kayyum Rektör Kayyum Kayyum Melih Bulu AKP İstanbul Medeniyet Üniversitesi akademik kadro kadro ilanı profesör kadrosu Melih Bulu devlet memuru YÖK rektör ataması atanmış rektör Boğaziçi Üniversitesi