Kayyum Rektör Melih Bulu, Sosyal Bilimler Enstitüsünün Başına Fizikçi Atadı

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı'nın Boğaziçi Üniversitesi'ne "rektör" olarak atadığı kayyum Melih Bulu, Boğaziçi'nde tutunabilmek için çabalıyor.

Kayyum Bulu, Boğaziçi'ne nasıl geldiyse öyle tutunmaya çalışıyor. Daha önce rektör yardımcılığı görevine atadığı Prof. Dr. Naci İnci'yi bunun yanı sıra şimdi de Boğaziçi Üniversitesi'nin Sosyal Bilimler Enstitüsüne (SBE) "vekaleten" müdür olarak atadı. Böylece hem Enstitü Müdürlüğü için akademisyenler tarafından seçim yapılması teamülüne uyulmadı hem de sosyal bilimler alanındaki çalışmaların başına Fizik Bölümü'nden bir isim getirilmiş oldu. Bu durum hem idarî bakımdan hem de akademik bakımdan büyük bir tezat oluşturuyor. Zira SBE'de sosyoloji, siyaset bilimi, tarih, psikoloji gibi sosyal bilim dallarındaki yüksek lisans programları ve tezleri yönetiliyor. Ayrıca Prof. İnci de yeni açılacak olan Hukuk Fakültesine Prof. Dr. Selami Kuran'ın üniversite bileşenlerine danışılmadan doğrudan atanması gibi aynı yöntemle atanmış oldu.

TEAMÜL NE İDİ?

Boğaziçi Üniversitesi’nde şimdiye kadar enstitü müdürlükleri de dâhil olmak üzere akademik ve idarî konumlarda görev alacak olan öğretim üyeleri, ilgili akademik kadronun kapalı oylamayla yaptığı seçim neticesinde belirleniyor ve seçilmiş kişiler, üniversite üst yönetimi tarafından bu göreve atanıyorlardı.

Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürünün görev süresi dolduğundan ötürü, 12 Ekim 2020'de Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Tekcan tarafından Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Tercih Belirleme Komisyonu kurulmuştu. Seçimin yapılabilmesi için 16 Ekim 2020'de lisansüstü programları SBE’ye bağlı olan bölümlerin tam zamanlı öğretim üyesi ve görevlisi listeleri Personel Müdürlüğü tarafından komisyon başkanına iletilmiş, bu listeler komisyon başkanı tarafından Fen Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlıkları ile Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürlüğüne teyit ettürmek için gönderilmişti. Komisyon, söz konusu seçimin 5 Kasım 2020'de yapılmasını kararlaştırmıştı ancak aday belirlenememesi sebebiyle seçim önce 12 Kasım 2020'a, daha sonra ise 9 Şubat 2021'e ertelenmişti.

9 Şubat 2021 Çarşamba günü 9.00-18:00 arasında çevrimiçi olarak gerçekleşen ve Prof. Dr. Ünal Zenginobuz'un tek aday olarak katıldığı SBE müdürlüğü seçiminde, seçmen listesinde bulunan 245 akademisyenden 201'i oy kullandı. Oy sayım sonuçlarına göre Zenginobuz 197 evet, 4 hayır oyu alırken çekimser oy çıkmadı.

Bu süreçte Kayyum Bulu ise İşletme Bölümü'nden bir öğretim üyesinin SBE Müdürü olarak atandığını ilan etmişti. Ancak bahsi geçen öğretim üyesi, atandığı görevi sağlık sorunu sebebiyle kabul edemeyeceğini Kayyum'a bildirmişti.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin her gün Güney Meydan'da Kayyum Bulu'ya karşı sürdürdüğü nöbette 26 Şubat 2021'de yapılan açıklamada, "Sosyal Bilimler Enstitüsüne kendi iradesi dışında atanan meslektaşımızın istifası neredeyse bir aydır işleme konmazken, demokratik yöntemlerle seçtiğimiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürümüz ve [bunun yanı sıra] Mühendislik Fakültesi Dekanımızın resmî atamaları hâlen gerçekleşmedi" ifadeleri yer almıştı.

Fizik profesörü İnci, daha önce rektör yardımcılığı görevini kabul etmişti. Kayyum'un bütün teamülleri ezerek onu SBE müdürü olarak atamasını da kabul edeceği düşünülüyor.

Melih Bulu Boğaziçi Üniversitesi kayyum rektör Naci İnci Fizikçi Sosyal Bİlimler Enstitüsü kayyum Melih Bulu İstifa Melih istifa et