Kaz Dağları'nı Katleden Şirket Tazminat Alarak Projeden Çekildi

TAKİP ET

Kaz Dağları'nda altın arama faaliyetleri sürdüren ve yüzbinlerce ağacın kesilmesine sebep olan şirket, devletten tazminat alarak sahadan çekildiklerini açıkladı.

Kaz Dağları'nda altın madeni arama faaliyetleri başlatan ve çevreye verdikleri büyük zararlarla tepki çeken Alamos Gold şirketi devletten tazminat alarak projeden çekildiklerini açıkladı.

Altın madeni arama projesinde, ÇED raporunda 45 bin ağaç denmesine karşılık yaklaşık 200 bin ağacın kesildiği ortaya çıkmıştı. Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş konuyla ilgili sendika heyetiyle birlikte Kirazlı sahasında incelemerde bulundu . İncelemenin ardından açıklama yapan Durmuş, "Ruhsat süresi bir yıl uzatılan ve ruhsatı yenilenmeyen şirket, sahayı teslim alırken taahhüt ettiği koşulları yerine getirmeden sahayı teslim etti. Maden sahasının eski halini alması yıllar sürecek. Alamos Gold uluslararası tahkim yasası gereği tazminat alarak sahayı terk ediyor. Yani kendi masraflarını da devlete ödetiyor, sıyırdığı canlı toprağı dahi yerine dökmeden gidiyor. Verdiği zarar yetmezmiş gibi, tazminat alması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Çamyurt sahasındaki faaliyetlerini de iptal ettiklerini belirten Kanadalı şirketin Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik, yaptığı açıklamada "Kirazlı projesine odaklanmak bizim kararımızdı. Bu nedenle Çamyurt Altın Madeni Kapasite Artışı Projemizin ÇED raporunu sunmayarak süreci sonlandırdık. Çamyurt projemizi daha sonraki bir tarihte başlatacağız" ifadelerini kullandı.

 

kaz dağları amanos çanakkale çamyurt kirazlı proje iptal çevre felaketi