Kazak Polisi, Doğu Türkistan'daki Akrabaları İçin Eylem Yapan Kadınları Karga Tulumba Gözaltına Aldı

TAKİP ET

Almatı'da polis, Doğu Türkistan'da bulunan akrabalarının iadesi için Çin Konsolosluğu önünde eylem yapan Kazaklara müdahale etti.

Diktatör Kasım Cömert Tokayev'in Çin'e yardakçılığı nedeniyle Kazakistan polisi, Doğu Türkistan'daki soydaşlarının hakları için protesto gösterisi düzenleyen Kazakları hedef almaya devam ediyor.

29 Mart'ta Almatı'da meydana gelen olayda polis, Doğu Türkistan'da toplama kampına kapatılan akrabalarının serbest bırakılması ve Kazakistan'a iade edilmesi için Çin Konsolosluğu önünde eylem yapan kadınları gözaltına aldı.

Aktivist Baybolay Kunbolatoviç'in RFE'ye verdiği bilgilere göre 15 gün önce Almatı Akimliğine eylem izni için başvurduklarını ancak cevap gelmediğini belirterek polisin bunu görmezden geldiğini ve yaptıklarının "hukuksuz" olduğu iddiasıyla protestocuları gözaltına aldığını söyledi. Khalida Akytkhan, Gulfiya Kazybek, Nurzat Yermekbay ve Gülbaran Omirali, polis tarafından tartaklanarak gözaltına alındı. Gulfiya, 6 yaşında bir çocuk annesi.

29 Mart, Doğu Türkistan'da Çin Komünist Partisi diktası tarafından toplama kamplarına kapatılan akrabalarının serbest bırakılmasını ve Kazakistan'a iadesi için Şubat 2021'de protesto gösterilerine başlayan Kazakların protestolarının 415. günü idi. Daha önce polislerin baskıları nedeniyle araçlarında kalarak konsolosluğu protesto etmek zorunda kalan Kazaklar, barışçıl toplantı kurallarını ihlal ettikleri iddiasıyla büyük para cezalarına çarptırılmıştı.

Çin yardakçısı Tokayev diktasının baskılarına rağmen Kazaklar, Doğu Türkistan'daki soykırıma karşı protestolarını sürdürmekte kararlı.

kazak polisi doğu türkistan akrabaları için eylem yapan kadınları karga tulumba gözaltına aldı