Kazakistan Çin Zulmünden Kaçan 3 Doğu Türkistanlı Kazak'ı Reddetti

TAKİP ET

Kazakistan resmi makamları Çin zulmünden kaçan 3 Doğu Türkistanlı Kazak'ın vatandaşlık talebini reddetti.

Kazakistan, Çin zulmünden kaçan 3 Doğu Türkistanlı Kazak Türkünün vatandaşlık başvurusunu, ülkeye "yasadışı yollardan girdikleri" gibi akıl almaz bir gerekçeyle reddetti.

Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı soykırımdan kaçan Qaişa Aqan, Murager Alimuli ve Kaster Musakanuli geçtiğimiz yıllarda Çin-Kazakistan sınırını yasadışı yollardan geçtikleri gerekçesiyle suçlu bulunmuşlar ancak 2020 Ekim ayında geçici mülteci statüsü alabilmişlerdi.

23 Mayıs'ta "İçişleri Bakanı vekili Aristangali Zaparov" imzalı bir mektup aldığını belirten Qaişa Aqan, mektupta vatandaşlık talebinin sınırı yasadışı yollardan geçtiği gerekçesiyle reddedildiğinin ifade edildiğini belirtti. 3 Kazak da Doğu Türkistan'dan işgalçi Çin yönetimi tarafından "yeniden eğitim kampı" olarak adlandırılan ancak esasında Türklerin köleleştirildiği ve türlü işkencelere maruz bırakıldığı yerler olan toplama kamplarına atılma korkusuyla kaçtıklarını ısrarla vurgulamasına rağmen Kazakistan yönetimi vatandaşlık taleplerini yersiz bir bahaneyle reddetti. 

Aqan ve Alimuli'nin Ocak ayında farklı uyruklardan birçok kişi tarafından saldırıya uğradığı öğrenildi. 

İnsan hakları örgütlerinin raporlarına göre, Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da kurduğu toplama kamplarında 1 ile 3 milyon arasında Türk zorla tutuluyor. Kamplarda tutulmuş ve Çin'den kaçmayı başarmış olanların anlatımlarına göre kamplarda tutulan Türkler çok düşük ücretlere ya da bedavaya çok uzun süreler boyunca zorla çalıştırılıyor, kamplarda bulunan Türklere sağlık hizmeti verilmediği gibi barınma koşulları ve verilen yiyecekler nedeniyle esir Türklerin sağlıkları maksatlı olarak kötüleştiriliyor. Kamplarda tutulan kadınlara ise sistematik olarak tecavüz ve işkenceler yapılıyor.

Kazakistan Çin Zulmünden Kaçan 3 Doğu Türkistanlı Kazak'ı Reddetti