Kanlı Ocak: Kazakistan'da Son Durum Ne?

TAKİP ET

Kazakistan'da protestolar günlerdir sürüyor.

2 Ocak'ı 3 Ocak'a bağlayan gece Janaözen'de (Yeniözen) başlayan protestolar süratle Kazakistan geneline yayılmış ve protestoculara sert müdahale eden rejim güçleri ile halk arasında ciddi çatışmalar meydana gelmişti.

Çatışmalar sırasında protestocular birçok bölgede Akimlikleri ve resmi binaları ele geçirmiş ve sonrasında diktatör Tokayev KGAÖ'yü, yani Rus ordusunu ülkeye davet etmişti.

Rus güçlerinin gelişi ile birlikte Tokayev protestocuları "terörist" olarak nitelemiş, "uyarı olmaksızın ateş açma" emri vermiş ve Almatı başta olmak üzere yurdun birçok noktasında göstericilere ateş açılmaya başlanmıştı.

Peki günler süren protestolar sonrasında soydaş Kazakistan'da durum ne?

Rus desteği ile birlikte diktatör Tokayev rejimi resmi binaları muhaliflerin elinden geri aldı. Ancak iddiaların aksine protestolar sona ermedi. Dün gece Almatı'da protestocular ve Rus destekli rejim güçleri arasındaki çatışmalara ilişkin görüntüler:
Görüntülerde Rus destekli rejim güçlerinin protestoculara ses bombalarıyla saldırdıkları görülüyor.

8 Bin Kişi Gözaltına Alındı: 164 Can Kaybı İddiası

Gösterilerde 8 bine yakın protestocu gözaltına alındı. Yalnızca dün 5 bin gözaltı işlemi yapıldığı bildirildi.  164 kişinin hayatını kaybettiği iddia ediliyor ancak bu rakam henüz doğrulanamadı.

Ayrıca Kazakistan'da üst düzey güvenlik görevlileri "ölü bulunmaya" başladı. Ulusal Güvenlik Komitesi Albayı Azamat İbrayev, başkentteki evinin salonunda ölü bulundu.

Ayrıca Zhambyl Bölge Polis Şefi Janat Suleymenov'un intihar ettiği bildirildi. 

Rus propaganda kanalları tarafından "para karşılığı gösteriye katıldığı" iddia edilen Kırgızistanlı müzisyen Vikram Rozahunov serbest bırakıldı. Rozahunov'un Bişkek'e geri döndüğü öğrenildi. 

Bunun yanı sıra Ulusal Güvenlik Komitesi'nin başkan yardımcıları Marat Osipov ve Davlet Yergojin, Tokayev tarafından görevden alındı. Söz konusu isimler Nursultan Nazarbayev'e yakın isimlerdi. Protestoları fırsat bilen diktatör Tokayev, Nazarbayev'e yakın isimlerden görevden alarak ve öldürerek teker teker kurtuluyor.

Kanlı Ocak olaylarının ardından Nursultan Nazarbayev dönemi fiilen sona erdi. Halef diktatör Kasım Cömert Tokayev gücü tamamıyla eline aldı ve Nazarbayev'e yakın isimlerden kurtuldu.

kazakistan son durum protesto ölü yaralı gözaltı almatı