Kazakistan'da Halk Diktaya Başkaldırdı: Göstericiler Akimlikleri Kuşattı

TAKİP ET

Kazakistan'da halk Kasım Cömert Tokayev diktasına başkaldırdı.

Kazakistan'da halk, geçmişte Sovyetler Birliği'nin Pekin I. Sekreteri olarak görev yapan, bugün ise Kırım meselesinde Rusya'dan, Doğu Türkistan meselesinde Çin'den yana tavır alan Kasım Cömert Tokayev'in diktasına başkaldırdı.

Kazakistan'da Protesto: Tokayev Yönetimi İnterneti Kesti


2 Ocak'ı 3 Ocak'a bağlayan gece Janaozen'de (Yeniözen) gaz fiyatlarına karşı başlayan protesto Çimkent, Aktöbe ve Almatı gibi şehirlere ve tüm ülke sathına yayıldı.

Kazakistan'da Ülke Çapında Protestolar: Çimkent, Astana ve Çimkent'te Polis Müdahalesi


Gaz fiyatlarında indirime gidilmesine karşın bitmeyen protestolar sonucunda hükümet istifasını Tokayev'e sundu. Ancak protestolar sürdü. Bu sabah Almatı Akimi(bölge ya da kentlerin tek yetkili yöneticilerine verilen unvan) Bakıtjan Sagintayev her şeyin kontrol altında olduğunu iddia etmişti. Buna karşın Almatı'da polisin de halka katılmasıyla birlikte protestolar güçlenerek sürüyor.

Son olarak Aktöbe'den gelen görüntüler diktatör Tokayev rejimi için çemberin adım adım daraldığını gösteriyor. 

Aktöbe Bölge Akimliğinin etrafını saran halk, binaya girdi. Çatışmalar sürerken "özel görevliler" göstericilere ses bombasıyla saldırıyor. Bunun yanı sıra göstericiler, Bölge Akimliğinin ele geçirildiğini belirtiyor. Şehirden gelen son görüntülerde Akimlik binasının göstericiler tarafından ele geçirildiği görülüyor.

kazakistan protesto almatı aktöbe tokayev