Kazakistan'da Protesto: Tokayev Yönetimi İnterneti Kesti

TAKİP ET

Kazakistan'ın Janaozen (Yeniözen) kentinde halk gaz fiyatlarını protesto etti.

Kazakistan'ın Janaozen (Yeniözen) kenti, gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşların protesto gösterilerine sahne oldu.

Gaz fiyatlarının indirilmesini isteyen protestocular geceyi sokaklarda geçirirken kentteki ana cadde kapatıldı. Kazakistan halkının büyük çoğunluğunun Janaozen'deki (Yeniözen) protestolara olumlu baktığı belirtiliyor.

Yılbaşı itibarıyla gaz fiyatlarındaki artışı protesto eden bini aşkın Kazakistanlı, meydanda ateşler yaktı, evlerden gelen çayları içerek geceyi geçirdi.

Protestoculardan birisi olan Erlan Sargulov, "Kendi toprağımızdan çıkan gazın fiyatı fırladı. Her şeyin fiyatı gaza bağlı, gazın fiyatı yükselirse tüm fiyatlar yükselir. Zaten dar gelirli olan vatandaşın durumu kötüleşti. Ya gaz fiyatlarını litre başına 50-60 tenge düşürsünler ya da maaşımızı 200 bin tenge artırsınlar. Elli yıl önce yapılan santral eskidi diyorlar, peki hükümet 30 yıldır ne yapıyor, izliyor mu?" ifadelerini kullandı.

Sargulov'un hükümete yaptığı "ya fiyatları düşürme ya da maaşları artırma" çağrısı yanındaki soydaşlar tarafından da tekrar edildi.

Hükümetin kötü yönetimine itiraz eden protestoculardan Zholaman Seilov ise "En acil sorunu çözemeyen bir lidere ihtiyacımız yok" diye bağırdı. 

Protesto gösterisine karşı diktatör Kasım Cömert Tokayev rejimi ise bölgedeki interneti yavaşlatma çözümünü buldu. Ayrıca diktatör Tokayev, resmi Twitter hesabından "Vatandaşların yerel ve merkezi yetkililere kamuya açık taleplerde bulunma hakkı vardır, ancak bu yasaya, özellikle de barışçıl protestolar yasasına uygun olarak yapılmalıdır" paylaşımını yaptı.

türk dünyası kazakistan protesto internet Kasım Cömert Tokayev