Kazakistan'da Tokayev'den Erken Seçim ve Reform Çağrısı

TAKİP ET

Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, erken seçim çağrısında bulundu.

Kazakistan parlamentosunda açılış konuşması yapan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, sonbaharda erken Cumhurbaşkanlığı seçimi yapmayı planladığını açıkladı.

Tokayev konuşmasında Cumhurbaşkanlığı'nın görev süresini yedi yıla çıkarmaktan da bahsetti. Kendi görev süresini kısaltmak anlamına gelen bir hamle olmasına karşın erken seçimden söz eden Tokayev, "Benim için devletin çıkarları her şeyden önemli. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı görev süremi kısaltarak yeni cumhurbaşkanlığı erken seçimlerine katılmaya hazırım" dedi.

Tokayev, Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 7 yıla çıkarıp tekrar seçilmesini yasaklamayı, yani tek bir dönemle sınırlandırmayı önerdi. Tokayev konuşmasında, Kazakistan'ın yeni bir güvenoyuna ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Tokayev Kanlı Ocak Olaylarında Yüzlerce Kazak'ı Katletti

Nursultan Nazarbayev'in uzun süren diktatöryal yönetiminin ardından Cumhurbaşkanı olan Tokayev, yıl başında Janaözen'de başlayan protesto gösterilerini kanlı bir şekilde bastırdı. Olaylar sırasında iktidarını korumak için Rus ve Ermeni ordularını ülkesine davet eden Tokayev, görevine kanlı bir diktatör olarak başladı. Fakat Tokayev, olayların ardından açıkladığı arka arkaya reformlarla demokrat bir görüntü vermeye çalışıyor. 

Almatı'da 'Kanlı Ocak' Mitingi: Tokayev Defol, Tüm Ülke Senden Nefret Ediyor

kazakistan Kasım Cömert Tokayev erken seçim çağrısı reform