Kazakistan'da Ülke Çapında Protestolar: Çimkent, Astana ve Çimkent'te Polis Müdahalesi

TAKİP ET

Kazakistan'ın birçok kentinde halk sokaklara döküldü.

Kazakistan'ın Mangistav bölgesinde bulunan Janaozen (Yeniözen) kentinde gaz fiyatlarındaki artışı protesto eden vatandaşlar dün geceyi sokakta geçirmişti.

Kazakistan'da Protesto: Tokayev Yönetimi İnterneti Kesti


Protesto gösterisinin duyulmasının ardından diktatör Tokayev yönetimi bölgede interneti kesmiş ve Janaozen'e (Yeniözen) ek birlikler sevk etmişti.

Diktatör Tokayev Protestoculara Müdahale İçin Ek Birlik Sevk Etti

Almatı'da Birçok Gözaltı

Janaozen'de ki (Yeniözen) gösterilerin duyulmasının ardından Almatı'da birçok Aron Atabek taraftarı muhalif gözaltına alındı. Polisin alıkoyduğu isimler arasında Agerim Tleuzhan, Daulet Abulkasymov, Almat Zhumagulov gibi aktivistlerin yer aldığı bildirildi. Alıkonulan muhaliflerin nereye götürüldükleri bilinmiyor. Aktivist Marat Turumbetov'un verdiği bilgilere göre Janaozen'deki (Yeniözen) haklı protestolara destek vermek amacıyla barışçıl bir miting düzenlemek istiyorlardı. Turumbetov ise engelli olduğu için serbest bırakıldı. Ayrıca birçok eylemcinin yollarda araçlarından indirilerek gözaltına alındığı bildirildi.

Aktöbe'de Protesto

Janaozen'deki (Yeniözen) protestoları desteklemek isteyen yüze yakın Kazak, Aktöbe'de sokağa çıktı. Aktöbe'de sokağa çıkan vatandaşlardan birisi olan Ruslan Akparov, "Aktöbe'ye 200 km mesafede bir fabrikada çalışıyoruz. Benzini neden 85 tengeye alıyoruz? Çok pahalı. Benzin fiyatı 55 tengeye düşmeli" dedi.

Protestocuları dinleyen Aktöbe bölgesi Akim Yardımcısı Ermek Kenzhekhanovich ve şehir Akimi Askhat Shakharov, eylemcilere sakin olmaları çağrısında bulundu. Kenzhekhanuly "Aktöbe ülkede gazın görece ucuz olduğu bir bölge. Gaz 75 tengeye satılıyor" dediyse de kâr etmedi.


(Fotoğraf: Aktöbe)

Çimkent'te Eylemcilerin Evleri Kuşatıldı

Ülke genelinde başlayan protestoların ardından Çimkent'te Ordabasy Meydanı'nda yürüyüş yapan vatandaşların evleri polis tarafından kuşatıldı. 

Sosyal medyada Janaozen'deki (Yeniözen) protestocuları desteklediğini belirten Nyshanali Agadilov, sabah 11'de sokağa çıktığında polisin gelerek dışarı çıkamayacağını, çıkmaya çalışması galinde gözaltına alınacağını söylediğini aktardı. Evden gizlice çıktığını belirten Agadilov "Beni kovalayıp yakaladılar ve eve getirdiler" dedi.

Çimkent genelinde polis devriyelerinin yoğunlaştırıldığı ve güvenlik tedbirlerinin azami düzeye çıkarıldığı belirtildi.


(Fotoğraf: Çimkent)

Janaozen'de (Yeniözen) 'Akimleri Halk Seçsin' Sloganları

Gaz fiyatları nedeniyle protestoların başladığı Janaozen'de (Yeniözen) protestocular, bölge ve şehirlerin idaresinde tam yetkili vali ve belediye başkanı anlamına gelen akimlik makamına gelecek kişinin merkezi yönetim tarafından atanmaması ve halk tarafından seçilmesi gerektiğine yönelik sloganlar atmaya başladı.

Protestoların ardından geri adım atan hükümet Janaozen (Yeniözen) kentinin de içinde bulunduğu tüm Mangistau bölgesinde gaz fiyatının litre başına 120 tengeden 85-90 tengeye düşürüldüğünü açıkladı.

Kazakistan'da Protesto: Tokayev Yönetimi İnterneti Kesti

Diktatör Tokayev Protestoculara Müdahale İçin Ek Birlik Sevk Etti

kazakistan protesto çimkent aktöbe astana almatı aktau eylem Kasım Cömert Tokayev