Kazakistan'da Üst Düzey Güvenlik Bürokratları Art Arda İntihara Başladı

TAKİP ET

Kazakistan'da yaşanan protestolarla birlikte üst düzey güvenlik bürokratları intihar etmeye, kalp krizi geçirmeye ve görevden alınmaya başladı.

Kazakistan, 2 Ocak-3 Ocak gecesi Janaözen'de (Yeniözen) başlayan protestoların ardından tüm yurt sathına yayılan gösterilerle sarsılıyor. 

Protestolara karşı diktatör Tokayev yönetimi şiddet kullanmış ancak protestocuların birçok bölgede akimlikleri ele geçirmesiyle Tokayev ülkeye Rus ordusunu davet etmişti. 

Gösterilerle birlikte önce gaz fiyatları geri çekilmiş, hükümet istifa etmiş ve Nursultan Nazarbayev Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini bırakmıştı.

Protestoların başlamasının üzerinden bir hafta geçmişken ülkede üst düzey güvenlik bürokratları bir bir "düşmeye" başladı.

İntihar, Kalp Krizi, Görevden Alma...

Almatı'nın Turskib Bölgesi Polis Müdür Yardımcısı Tanat Nazanov iş yerinde "kalp krizi geçirerek" hayatını kaybetti.

Kazakistan'ın istihbarat örgütü Ulusal Güvenlik Komitesi (FSB) Albayı Azamat İbrayev başkentteki evinde ölü bulundu.

Ayrıca Jambıl Bölge Polis Şefi Janat Suleymenov da ölü bulundu. Suleymenov'un da intihar ettiği iddia edildi. 

"Kalp krizi" ve "intiharların" yanı sıra KNB'nin iki başkan yardımcısı görevden alındı. Diktatör Tokayev Marat Osipov ve Davlet Yergojin'in KNB'deki görevlerine son verildi.

Ayrıca KNB Başkanı Karim Massimov'un da görevden alındığı bildirildi.

Siyasi muhaliflerin ya da rejim için "tehlike" arz eden kişilerin intihar ederek ya da kalp krizi geçirerek "ölü bulunması" köklü bir Rus geleneği.

Putin'i Eleştiren Rus Gazeteci Camdan Düşerek Öldü

kazakistan rusya diktaör putin tokayev