Kazakistan, Diktatör Stalin Döneminde Katledilen Masum İnsanları Anıyor

TAKİP ET

Kazakistan, diktatör Stalin dönemindeki baskıların kurbanı olarak hayatlarını kaybeden Kazakistan Türklerini anıyor.

Her yıl 31 Mayıs tarihinde, Kazakistan'da, Siyasi Baskı, Sürgün ve Açlık Kurbanlarını Anma Günü adıyla hayatlarını kaybedenler anılıyor.

Diktatör Josef Stalin dönemindeki baskıların kurbanı olan Kazakistan Türklerinin anıldığı gün vesilesiyle konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Tokayev, "Milletimiz, gen havuzuna büyük zarar veren ölümcül bir açlık yaşadı. Dizginsiz kolektivizasyon, Büyük Bozkır’da, küresel nitelikte insani felaket haline gelen benzeri görülmemiş bir faciaya yol açtı" ifadelerini kullandı.

Kazakistan halkının bir daha bu tür trajediler yaşamaması için her şeyi yapacaklarını belirten Tokayev, "Tarihin trajik sayfaları, milli kimliğimizin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Dolayısıyla siyasi baskı ve açlık kurbanlarının hatırası yüzyıllarca yaşayacak" dedi.

Sovyetlerin Kanlı Tarihi

31 Mayıs, dünya tarihinin en kanlı diktatörlerinden Josef Stalin döneminde suni açlık, toplu baskılar ve sürgünler sonucu hayatını kaybeden milyonlarca suçsuz insanı anma günü olarak kabul ediliyor.

1917 yılında yapılan nüfus sayımına göre Kazak Türklerinin sayısı 6 milyonu geçmişken, 1939 yılına gelindiğinde bu sayı 2 milyon 300 bine kadar düşmüştü.

Kaynaklara göre, Kazakistan'da 1919-1922 yılları arasında yaklaşık 1 milyon, 1930-1933 yılları arasında ise 1 milyon 750 bin Kazak Türkü, suni açlık ve acımasız katliamlarla öldürüldü.

Katliamlar Devam Etti

20. yüzyılda Kazakistan topraklarında GULAG sisteminin en büyük kamplarından olan ALJİR, Steplag ve Karlag kampları vardı. Kazakistan, o dönemde ülke genelinde faaliyet gösteren 953 kamp ve hükümlüler için özel yerleşim yerleriyle büyük bir hapishane durumuna düşmüştü.

O yıllarda Kazakistan'a 5 milyondan fazla insan sürgün edilirken, bazı verilere göre kamplara gönderilenlerin sayısı resmi verilerden çok daha fazla.

1921-1954 yılları arasında Kazakistan'da 100 bin kişi cezalandırılırken, bunlardan 25 bini acımasızca kurşuna dizildi. İnsanların toplu şekilde gömüldüğü yerler teker teker ortaya çıkmaya başladı.

1930-1940 yıllarında Kazakistan'a yüz binlerce Koreli, Türk, İranlı sürgün edildi. Öte yandan, 2. Dünya Savaşı'nda ülkeye Kırım Tatarları, Almanlar, Yunanlılar, Çeçenler, İnguşlar, Karaçay, Balkar ve diğer halklar da sürgün edildi.

 

kazakistan stalin dönem sürgün katliam diktatör 31 mayıs anıyor türkler sovyetler dönemi katliamlar gulaglar hayatını kaybedenler