Kazakistan Kapsamını Kademeli Olarak Daralttığı İdam Cezasını Tamamen Kaldırdı

TAKİP ET

Ceza mevzuatının insanileştirilmesi doğrultusunda çalışmalar yürüten Kazakistan'da idam cezası resmen kaldırıldı.

Kazakistan, Birleşmiş Milletler Temsilcisi Kayrat Umarov'un Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmeye Ek İkinci İhtiyari Protokolü'nü imzalamasıyla idam cezasını resmen kaldırdı.

Son idam cezasını 2016 yılında Almatı'da gerçekleştirilen bir terör saldırısının ardından alan ülkede konuya ilişkin açıklama Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in de Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurulu’nda bu doğrultuda bir adım atacaklarını dile getirdiği vurgulanan açıklamada "Söz konusu uluslararası belgenin imzalanması, ölüm cezasının kapsamının kademeli olarak daraltılmasına ve ceza mevzuatının insanileştirilmesi giden yolun devamı niteliğindedir. Kazakistan Cumhuriyeti’nde ölüm cezasının uygulanması, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının 2003 yılında ilgili moratoryumu yürürlüğe koyması ile tamamen askıya alınmıştı" ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, insan hakları savunucuları tarafından sıkça gündeme getirilen konuyla ilgili hükumetin çalışmalar yürüttüğünü ve idam cezasını kaldıracaklarını dile getirmişti.

idam cezası kazakistan cömert tokayev nursultan nazarbayev ceza mevzuatının insanileştirilmesi birleşmiş milletler Kayrat Umarov