Kazakistan Parlamento Seçimlerine Gidiyor

TAKİP ET

10 Ocak Pazar günkü seçimler, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in daha fazla demokratikleşme kararlarından sonra yapılan ilk parlamento seçimleri olmasıyla öne çıkıyor.

Kazakistan’da 10 Ocak Pazar günü yapılacak Meclis milletvekilleri seçimlerinde yaklaşık 12 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor.

Kazakistan, ülkenin sosyo-ekonomik ve yapısal özelliklerini dikkate alarak kendi demokrasi sistemini inşa etmeye devam ediyor. Bu bağlamda 10 Ocak’taki seçimler, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in daha fazla demokratikleşme kararlarından sonra yapılan ilk parlamento seçimleri olmasıyla da öne çıkıyor.

Kazakistan’da en son 2016’da yapılan parlamento seçimlerinin ardından halk yeni dönem milletvekillerini 5 yıllığına seçmek üzere pazar günü sandık başına gidiyor.

Söz konusu seçimler, Kazakistan’da 1995’ten bu yana ilk defa erken değil Anayasa’da belirtilen zamanda yapılacak.

İlk kez siyasi partilerin seçimlere katılmaları için toplaması gereken imza sayısı 40 binden 20 bine düşürüldü, parti listelerindeki kadınlar ve gençlere ayrılan kota yüzde 30’a çıkartıldı.

Kaynak: AA

kazakistan nazarbayev nursultan almatı astana nursultan nazarbayev seçim kazakistan parlamento kazakistan seçim kasım cömert tokayev tokayev kazakistan cumhurbaşkanı