Kazakistan, Sovyetlerden Kalma Devlet Armasını Değiştirecek

TAKİP ET

Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev, 15 Mart tarihinde katıldığı 3. Ulusal Kurultay'da "Çok karmaşık ve Sovyet döneminin izlerini taşıyor" diyerek devlet armasının değiştirilmesi önerisinde bulundu.

Kazakistan'da Ulusal Kurultay'ın 3. toplantısı Kazak diktatörü Kasım Cömert Tokayev'in başkanlığında Atırav'da 15 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirildi. 

Tokayev burada gerçekleştirdiği konuşmasında,"Geçen yıl, şehirlerimizin ve bölgelerimizin sembollerinin sistematik hâle getirilmesi ve tek bir standarda kavuşturulması ihtiyacından bahsetmiştim. Bu semboller sadece bölgesel özellikleri yansıtmakla kalmamalı, aynı zamanda ülke imajının temel unsurlarını doğal bir şekilde birleştirmelidir. Bu yöndeki somut çalışmalar şu anda devam etmektedir. Gök mavisi bayrağımızın biçimsel açıdan kusursuz olduğuna ve en önemlisi ülkemizin eşsizliğini ve ideallerini net bir şekilde yansıttığına inanıyorum." dedi.

Tokayev, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Aynı şey, halkımızın değerlerini ve ruhunu özümseyen İstiklal Marşı için de geçerlidir. Yurttaşlarımızın çeşitli başarıları sayesinde melodisi tüm dünyada duyulmaktadır. Yeni Yılı akraba ve arkadaş çevresinde marşın heyecan verici sesleriyle kutlamak iyi bir gelenek haline gelmiştir. Başka bir deyişle, marşın sözleri ve müziği vatandaşlarımızın kalplerinde güçlü bir karşılık bulmaktadır."

1992 yılı haziran ayında kabul edilen mevcut devlet armasının işgalci Sovyet döneminden kaldığını söyleyen Tokayev, "Devlet arması konusunda, gençler de dahil olmak üzere profesyonellerin ve ilgili vatandaşların Kazakistan armasının şekli itibariyle algılanmasının çok zor olduğu ve Sovyet döneminin izlerini taşıdığı yönündeki makul argümanlarını dikkate almanın uygun olduğunu düşünüyorum" dedi.

Tokayev konuya ilişkin mutabakat sağlanması halinde bir komisyon kurulacağını ve yarışma açılacağını belirtti.

kazakistan devlet arması arma arma değişikliği Kasım Cömert Tokayev