Kazakistan ve Kırgızistan 'Kırım' Oylamasında Ruslarla Saf Tuttu

TAKİP ET

Türk Devletleri Konseyi mensubu Türk cumhuriyetleri Kazakistan ve Kırgızistan, Kırım konusundaki BM oylamasında Rusları destekledi.

17 Kasım 2021 günü gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Üçüncü Komitesi toplantısında BM Genel Kurulu Kararı "Geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar şehri, Ukrayna'da insan haklarının durumu" taslağı oylandı.

Taslağın oylamasında 19 ülke karşı oy kullandı. Rusya, Ermenistan ve Belarus'un aralarında bulunduğu 19 ülkenin içerisinde Türk Devletleri Konseyi üyesi Kazakistan ve Kırgızistan'ın da bulunması Türk dünyasında tepkiyle karşılandı.

Qırım Haber Ajansı'nın haberine göre oylamada taslağa karşı oy kullanan devletleri eleştiren Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, "17 Kasım 2021’de Üçüncü BM Komitesi toplantısında BM Genel Kurulu Kararı taslağına; 'Geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehri, Ukrayna’da insan haklarının durumu'na karşı oy kullanan 19 ülke arasında 4’ü – eski Sovyet devletleri: Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan’dı. Bu devletler, BM Kararında Kırım’ı işgal eden devlet olarak listelenen Rusya Federasyonu’nu desteklediler. Böylece, geçici olarak işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına ve etnik Ukraynalılara karşı daha fazla baskı ve zulüm için Kremlin’e müsamaha gösterdiler" ifadelerini kullandı.

"'Devletler Teşkilatı' İle Devletsiz Türkler Öksüz Bırakıldı" başlıklı haberi okumak için tıklayınız.

Kazakistan ve Kırgızistan Kırım Oylamasında Ruslarla Saf Tuttu hayır oyu verdi bm birleşmiş milletler ukrayna insan hakları