Kazakistan'da 1300 Yıllık Taş Heykel Bulundu

TAKİP ET

Kazakistan'da eski Türk dönemine ait taş heykel bulundu.

Uluslararası Türk Akademisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Kazakistan'ın Türkistan şehrine 250 kilometre mesafede, yaklaşık 1300 yıllık taş heykel bulundu.

Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhtar Koca, yapığı açıklamada, söz konusu heykelin Sırdarya Nehri üstlerindeki bir arazide, bir bölge sakini tarafından bulunduğunu aktardı.

Taş heykelin eski Türk dönemine ait olduğunu ifade eden Koca, "Daha önce ülkemizin çeşitli bölgelerinde çok sayıda taş heykel bulunmuştu. Ancak bu taş heykel görüntü ve üzerine işlenen motifler olarak diğerlerine göre daha farklı. Ön bulgularımıza göre, 1 metre yüksekliğe sahip heykelin yaklaşık 1000-1300 yıllık bir tarihi olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Heykelde kadın figürünün simgelendiğini belirten Koca, "Bunu başörtüsü ve küpelerden anlamak mümkün. Ancak varlıklı bir hanımın simgelendiği kesin. Söz konusu dönemin büyük hükümdarının eşi olabilir. Umay Ana simgesi olma ihtimali de var" ifadelerini kullandı.

Heykelin, Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Arkeoloji Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından incelendiği, yakın zamanda araştırma sonuçlarının yayımlanacağı kaydedildi.

heykel taş heykel kazakistan türkistan şehri şehir bulundu 1300 yıllık eski Türk dönemine ait eski Türk dönemi ahmet yesevi uluslararası Türk-Kazak üniversitesi muhtar koca uzmanlar