Kazakistan'da Çin Karşıtı Protesto: En Az 20 Gözaltı

TAKİP ET

Kazakistan'da Çin karşıtı protesto düzenleyen Kazakistan Türklerine polis müdahale etti. En az 20 kişi gözaltına alındı.

Kazakistan'da 27 Mart'ta, kasaba ve şehirlerde, Çin'in Türkistan'da artan nüfuzuna ve ekonomik gücüne karşı protestolar düzenlendi.

Kazakistan'ın en büyük şehri Almatı ve başkent Nur Sultan'ın yanı sıra Oral, Çimkent ve Aktobe'de protestolar düzenleyen kalabalık gruplar, Çin'in Türkistan'daki yayılmacı politikasını eleştirdi.

Protestolar çerçevesinde yürüyüş gerçekleştiren eylemciler, Doğu Türkistan'da, Çin'in, Kazakistan ve Uygur Türklerine uyguladığı insanlık dışı politikaları da kınadılar.

Kazakistan Demokratik Seçimi (DVK) ve resmi olarak kayıtlı olmayan Kazakistan Demokratik Partisi (DPK) tarafından başı çekilen eylemlerde, Almatı'da en az 7 ve Nur Sultan'da ise çok sayıda protestocu gözaltına alındı.

Polis, protestocuların toplanmasını beklediği alanları da kordon altına aldı.

Geçtiğimiz aylarda, Kazakistan'daki birçok aktivist, DVK faaliyetlerine katılmaları ve grup tarafından düzenlenen mitinglerde yer aldıkları için şartlı tahliye benzeri cezalar almıştı.

kazakistan eylem protesto çin türkistan karşıtı orta asya yayılmacı politika doğu türkistan sincan uygulama genişleme ekonomik güç nüfuz artış tepki eleştiri 20 gözaltı en az polis müdahale almatı nur