Kazakistan'da Çin'i Protesto Eden Kamp Mağdurlarına Polis Müdahalesi

TAKİP ET

Kazakistan'ın en büyük şehirlerinden Almatı'da akrabalarının Çin'de yasa dışı bir şekilde esir tutulmasını protesto eden kamp mağdurlarına polis müdahale etti.

Kazakistan'ın en büyük şehirlerinden biri olan Almatı'da, Çin'in yakınlarına uyguladığı insanlık dışı uygulamaları protesto eden kamp mağdurları, polisin müdahalesine maruz kaldı. Yakınlarının serbest bırakılmasını isteyen kamp mağdurlarına kolluk kuvvetleri müdahalede bulundu.

Kamp mağduru Baibolat Kunbolat, polisin 15 Mart'ta grev gözcülerini zorla alandan çıkarmaya başladığını ve protestoculardan biri olan yaşlı bir kadının müdahale sonrası hastaneye kaldırıldığını aktardı.

Günlerdir gösteri yapılmasına çok fazla müdahale etmeyen Kazakistan polislerinin bu müdahaleyi neden gerçekleştirdiği açıklanmadı. 

Çin'de bulunan yüzlerce Kazak Türkü, Kazakistan vatandaşı veya Kazakistan'ın daimi sakinleri olan yakınlarının Doğu Türkistan'daki sözde yeniden eğitim kampları da dahil olmak üzere cezaevlerinde tutulduğunu belirtiyor.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, 15 Mart'ta yaptığı açıklamada, Çin'in Kazakistan Büyükelçisi Zhang Xiao'nun bir Kazak Dışişleri Bakanlığı yetkilisiyle yaptığı konuşmada "Sincan'da (Doğu Türkistan) tutulan tüm etnik Kazaklar Çin yasalarını ihlal ettikleri için hapis cezasına çarptırıldı" dediğini aktarmıştı. 

 

kazakistan çin doğu türkisatan protesto eylem polis müdahale etti toplama kampı kamp mağdurları sincan açıklama