Kazakistan'da Seçimler İçin 10 Ocak Tarihi Belirlendi

TAKİP ET

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, parlamento seçimlerinin tarihinin 10 Ocak 2021 olarak belirlendiğini söyledi.

Kazakistan'da yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan Nursultan Nazarbayev'in istifa etmesiyle cumhurbaşkanı olan Kasım Cömert Tokayev, 21 Ekim'de imzalanan kararname ile parlamento seçimlerinin 10 Ocak 2021 tarihinde gerçekleşeceğini duyurdu.

Kazakistan'ın Meclis Yapısı

Son parlamento seçimlerinin 2016 yılında yapıldığı Kazakistan'da 107 sandalyeli Meclis, 84 milletvekili olan Nazarbayev'in Nur Otan partisi tarafından yönetilirken hükumet yanlısı Komünist Halk Partisi'nin ve liberal Ak Zhol partisinin 7'şer sandalayesi bulunuyor. Kalan dokuz sandalye ise yine Nazarbayev'in kontrolündeki bir danışma organı olan Kazakistan Halk Meclisi tarafından atanıyor.

Uluslararası seçim gözlemcileri; seçim sahtekarlığı, muhalif adayların bastırılması ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar nedeniyle geçmişteki seçimlerin özgür ve adil olmadığını söylüyor. Nazarbayev ise ülkenin Güvenlik Konseyi başkanı ve iktidardaki Nur Otan partisi de dahil olmak üzere hala kilit güç konumlarını elinde tutuyor.

6 Parti Dışından Bağımsız Adaylar Olsun

Bu yüzden Kazak aktivistler hükumeti, resmi olarak kayıtlı altı partinin üyesi olmayan bağımsız kişilerin parlamentoya aday olmasına izin vermeye çağırdı.

tokayev cömert tokayev nursultan nazarbayev kazakistan parlamento seçimleri tarih belli oldu 10 ocakta parlamento seçimleri yapılacak halk bağımsız aday istiyor 6 parti muhalefet bağımsız seçimler hileli seçim bas