Kazakistan'ın Toprakları 'Parsel Parsel' Satılmayacak

TAKİP ET

Kazakistan cumhurbaşkanı, yabancılara toprak satışını yasaklayan bir kararname yayımladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin yabancılara satılması ve kiralanmasını yasaklamayı öngören yasayı onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Tokayev tarafından imzalanan yasa çerçevesinde, ülkede tarım arazilerin yabancıların satın almaları ve kiralamaları resmen yasaklandı.

Yeni yasaya göre, bundan sonra tarım alanları yabancılar, yabancı hisselerin bulunduğu yerel şirketler, uluslararası araştırma merkezlerinin yanı sıra ana vatanlarına dönen ancak halen ülke vatandaşlığına geçmeyen etnik Kazaklara satılmayacak ve kiraya verilmeyecek. Halihazırda arazileri kullanan yabancı vatandaşlar ve şirketlerin kira süreleri ise uzatılmayacak.

Kazakistan Tarım Bakanlığının yayımladığı son rapora göre, ülkede şu anda toplamda 93 bin hektar arazi yabancılar tarafından kiralanıyor.

"Topraklarımız, Atalarımızdan  Miras Kalan En Büyük Hazinedir"

Ocak ayında egemenliğin vazgeçilmez parçasının toprak olduğunu, Kazakistan topraklarının ise atalarından miras kalan en büyük hazine olduğunu belirten Tokayev, “Büyük Kazak topraklarını bize kimse hediye bırakmadı. Bizim tarihimiz 1991 ile sınırlı değil. Halkımız, Kazak Hanlığı döneminde de onun öncesi olan Altın Ordu, Türk Kaganatı, Hun, Saka devirlerinde bile bu topraklarda yaşadı, büyüdü. Kısacası milli tarihimizin temeli, kadim zamanlara dayanıyor.” demişti.

Bağımsız Kazakistan sınırlarının uluslararası düzeyde tanındığını, buna kimsenin itiraz edemeyeceğini vurgulayan Tokayev, Kazakistan’ın toprak bütünlüğüne şüpheyle bakan ve komşuluk ilişkilerine zarar vermek isteyen bazı yabancılara hem resmi hem toplumsal olarak karşı koymak gerektiğini ifade ederek, “Milli çıkarlarımızı hem aşla hem taşla korumaya hazır olmamız gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum.” demişti.

"Jer (Yer) Satılmasın"

Önceki senelerde Kazakistan topraklarının Çin'e satışı gündeme geldiğinde halk büyük bir tepki göstermişti. Kazakistan'da Çin'e karşı toprak satışına olan itirazlar  ülkede kitlelere yayılmış birçok aktivist ise tutuklanmıştı. 

Kazakistan'ın başkenti Astana ve güney bölgesindeki Şimkent şehrinde göstericiler "Jer Satılmasın" (Yer Satılmasın) başlıklı eylemler düzenlemiş, bazı noktalarda tek kişilik protestolara dönüşen itirazlara Kazak güvenlik güçleri müdahale etmişti.

Ayrıca irçok Kazak gösterici de gözaltına alınmış,Çin'e toprak satılmasına karşı çıkan yüzlerce kişi özel kuvvetler tarafından tutuklanmıştı.

kazakistan. toprak çin rusya turan toprak bütünlüğü miras