Kazan'da 1552 Yılında İşgal Esnasında Katledilen Türklerin Anılmasına İzin Verilmedi

TAKİP ET

Kazan Tatar Türklerinin 1552 yılında Rus işgali esnasında ve işgalin ardından katledilen atalarını anmak için yıllardır düzenledikleri 15 Ekim Anma Günü Mitingine bu yıl izin verilmedi. Yerel savcının talimatı üzerine 'amacı belirsiz' olarak nitelendirilen miting şehir yönetimi tarafından engellendi.

Kazan'da bölge Türklüğünün 1552 yılındaki Rus işgalinde katledilen atalarını anmak amacıyla gerçekleştirdiği 15 Ekim Anma Günü Mitingi bu yıl şehir yönetiminin engeline takıldı. Mitinge kısa bir süre kala yerel savcının talebi üzerine şehir yönetimi, mitingin 'amacının belli olmadığını' kaydederek izin verilmeyeceğini bildirdi.

Türk yurdu Kazan'ın 468 yıl önce Korkunç İvan döneminde Çarlık Rusya tarafından işgal edilmesinin akabinde şehirde gerçekleştirilen katliamın kurbanı olan atalarını anmak amacıyla 12 Ekim'de toplanan bir grup Tatar aktivist, Söyembike Minaresi civarında dualarla atalarını andıktan sonra herhangi bir taşkınlığa mahal vermeden dağılmıştı.

Rus idaresi ve Kazan'daki işbirlikçiler, geçtiğimiz yıl düzenlenen mitingde de Kur'an okumaları ve "Tataristan Devleti" ile ilgili ifadeler kullanmaları gerekçesiyle 'yıldırmayı hedefledikleri' Tatar aktivistleri ağır para cezalarına çarptırmıştı.

Bir Aktivist Yasağı Tek Başına Protesto Etti

Mitinge izin verilmemesi Kazan'da Tatar aktivist Kaşif Gatin tarafından gerçekleştirilen tek kişilik eylemle protesto edildi. Bu kararın Kazan Tatarlarının en temel hakkının çiğnenmesi anlamına geldiğini ve hukuka aykırı olduğunu belirten Gatin'in taşıdığı dövizde ise şu ifadeler yer aldı:

"15 Ekim Anma Günü! Tarihini unutan bir halkın geleceği yoktur!"

kazan'ın işgali katledilen Türkleri anma programı 1552 korkunç ivan çarlık rusya tataristan kazan hanlığı söyembike minaresi