Kemal Kılıçdaroğlu: İlk Yapacağımız İş Suriye'de Büyükelçilik Açmak Olacak

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ülke gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Dış politikayı yüzde yüz değiştireceğini söyleyen CHP lideri, "Göçmen sorununu Türkiye'nin başına kim bela etti? Dış politikayı yürüten kimdi? Her şeyi anlayan, kadının giyimine müdahale eden, dış politikayı çıkmazın içine sokan kim? 3 milyon 600 bin Suriyeliyi getiren ben miyim? Bu dış politika Türkiye'ye, bölgeye, Avrupa'ya, dünyaya zarar veriyor, en çok da bizim insanımıza zarar veriyor" ifadelerini kullandı.

Suriyelileri "davul zurna ile" göndereceklerini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Elinizi cebinize atacaksınız. Hastanesini, evini yapacaksınız. Okulunu yapacaksınız. Benim söylediğim bir söz var, davulla zurnayla göndereceğiz" dedi.

Nagehan Alçı'nın sığınmacıların yüzde 80'inin dönmek istemeyeceğini iddia etmesi üzerine "Hiç kimse asgari ücretin yarısıyla burada dilenci konumuna düşmek istemez. Elbette yüzde 100'ü gitmeyecek. Yani onu sağlama şansınız yok. Zaten bir kısmına vatandaşlık verilmiş. Ama burada günün 12 saati çalışan, 15 saati çalışan, asgari ücretin yarısıyla gelir elde eden, sigorta primi ödenmeyen insanları kendi ülkelerinde ev sahibi yaptığınız zaman, fabrika kurduğunuz zaman giderler. Gaziantep'teki iş dünyasına 'Buradaki fabrikalardan bir tane de oraya yapın' diyeceğiz" diyen Kılıçdaroğlu "İlk yapacağımız iş Suriye'de büyükelçiliğimizi açacağız, diplomatik ilişkileri kuracağız" diye konuştu.

"Hiç tedirginlik içinde olmasınlar, ırkçılık söz konusu değil. Herkese daha iyi bir yaşam standardı sağlayacağız. Suriye'de de sağlayacağız. Bize turist olarak gelsinler, Boğaz'ı gezsinler, İzmir'i gezsinler..." 

Afganistanlı Yasa Dışı Göçmen Meselesi

"Süleyman Soylu'nun bir görüşmesi var, bu konuda iddialıyım diyor, 'Dünya'da bizim kadar kapsamlı ve sağlıklı işleyen bir göç yönetimi göstersinler adımı değiştireyim...' adını değiştir kardeşim. Bu kadar Afganlı geliyorsa adını değiştir" sözleriyle İçişleri Bakanı Soylu'ya yüklenen Kemal Kılıçdaroğlu Afganistan'dan gelen yasa dışı göçmenlerin hiçbir şekilde kayıt altında olmadıklarını söyledi.

"Batılılar demeç veriyorlar, Norveçlisinden tut Avusturyalısına kadar 'Türklere minnettarız, biz size para verelim siz onları orda tutun'. Niçin? Beyler rahatsız olmasın diye" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz size para verelim siz orda tutun. Bunu söyleyecek kişi benim. Erdoğan bunu telaffuz dahi edemez. Erdoğan paranın tutsağı olmuş durumda. Ama bunu ben söylerim. Kardeşim bu ülke sahipsiz değildir, göndereceksem göndereceğim" diye konuştu. 

Tanju Özcan'ın açıklamalarına ilişkin olarak ise Kılıçdaroğlu "Tanju Özcan bulunduğu bölgenin politik iklimi içerisinde onu söylemiş olabilir. Ama CHP'nin politikası yoktur demek yanlış, öyle bir şey yok" dedi.

Özcan'ın önergesinin gerçekleşeceğini düşünmediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Suriye'den yeteri kadar başımız belaya girdi. Şimdi de Afganlarla başımız belaya girecek. Neymiş? Gideceğiz askeri havaalanını koruyacağız. Sana ne kardeşim? Sana ne! Ne işin var senin orada?" diyerek hükümetin Afganistan politikasına tepki gösterdi.

"Afganistan'da barışı sağlayacak olan ülke de biziz" diyen Kılıçdaroğlu "Fakat biz barışı sağlamak değil bir tarafın yanında yer almak istiyoruz. 'Para ver' diyoruz, 'gideceğiz'. Para için yapıyorlar. Askerin kanı ne zamandan beri parayla satılır hale geldi" ifadelerini kullandı.

Ayrıntılar geliyor...

Kemal Kılıçdaroğlu İlk Yapacağımız İş Suriye'de Büyükelçilik Açmak Olacak