Kemerköy Termik Santrali Yangını Hakkında Uyarı: Ölümcül Olacaktır

TAKİP ET

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Milas'taki Kemerköy Termik Santrali'nde çıkan yangın sebebiyle ölümcül gazların açığa çıkabileceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Muğla’nın Milas ilçesinde başlayan ve Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrayan yangın hakkında açıklamalarda bulundu. 

İçinde biriktirilmiş kömür bulunan santralin yanmasının ölümcül gazlar ortaya çıkarabileceğini vurgulayan Öztürk, termik santralin yanması durumunda zehirli gazların atmosfere salınacağını ve bunun da insan sağlığı için büyük zararları olacağını belirterek, "Yöre halkımız hava kirliliği konusunda uyarılmalı. Pencereleri kapalı tutalım ve evden çıkmayalım" dedi.

Pencereleri Kapalı Tutalım, Dışarı Çıkmayalım

Twitter hesabı üzerinden vatandaşı uyaran Öztürk, ''Termik santral yanarsa, tesiste bulunan kömürün gelişi güzel yanması sonucu ciddi oranda SO2, CO, PM2.5, PM10 gibi sağlık için tehlikeli kirleticiler salımlanır. Termik santralden rüzgar rüzgarın etkisi sürüklenecek gazlar zehirli. Pencereleri kapalı tutalım ve evden çıkmayalım.

Termik santralde bulunan kömür stoğu miktarı çok önemli. Kömür miktarı arttıkça hava kirliliği riski çok çok riskli olur. Bu bölgede hakim rüzgar yönünde PM10, SO2, CO, NO2 kirleticiler anlık olarak ölçülmeli. Lütfen pencereleri kapalı tutalım, dışarı kesinlikle çıkmayalım.

Termik santralde 40 bin ton kömür stoğu olduğu iddia edilmekte. Bu doğru ise bölgede insan sağlığı için çok çok riskli hava kirliliği oluşur. Kömürün gelişi güzel yanması sonucu oluşacak kirleticiler, PM10, SO2, CO, NO2 kirleticileridir. Bu kirleticiler sağlık için çok tehlikeli'' ifadelerini kullandı. 

En Büyük İhtiyaç Aktif Karbonlu Maske

Öztürk santralin olduğu bölgede yayılacak gazlar sebebiyle en büyük ihtiyacın aktif karbonlu maske olduğunu açıkladı. Termik santral yetkililerinin tesiste ne kadar kömür olduğunu açıklaması gerektiğine vurgu yapan Öztürk, ''Bölgede program yapan gazeteciler, hakim rüzgar yönünden uzak dursunlar ve mutlaka aktif karbonlu maske taksınlar. Santral söndürme işlemi çok çok uzmanlık isteyen bir iştir. Aktif karbonlu maske maske kullanılması özellikle önemli. 

Termik santralden salımlanan kirleticilerin hakim olduğu bölgelerde evlere aktif karbonlu maske dağıtılmalı, vatandaşın dışarı çıkması kesinlikle yasaklanmalı. Pencereler kesinlikle sıkı sıkı kapalı olmalı.

Bölgede solunum hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocuklara aktif karbonlu maske dağıtılmalı ve bölgeden ilk etapta boşaltılmalı. Boşaltma işleminde çalışanlara aktif karbonlu maske dağıtılmalı. Termik santral yetkilileri, tesiste ne kadar kömür ve diğer yanıcı madde olduğunu acilen kamuoyu ile paylaşmalı.

Özellikle risk grupların, solunum hastalığı olanların, hamilelerin, bebeklerin, çocukların ve 65 yaş üstü kişilerin derhal bölgeden uzaklaştırılmalı. Bölgede en büyük ihtiyaç aktif karbonlu maskedir'' dedi.

termik santral muğla milas patlarsa ne olur mustafa öztürk kömür karbon maske prof çevre şehircilik