Kerkük'te Irak Türklerinden "Türkmen Eğitimi" Protestosu

TAKİP ET

Irak'ta Türkmen öğrencilere sınavlarda yöneltilen soruların özellikle daha zor olması, Türk öğrencilerin tepkisini çekti.

Kerkük şu günlerde anayasal olarak ana dillerinde eğitim almak ve aynı şekilde ana dillerinde sınava tabi tutulma hakkına sahip olan Türkmenlerin protestolarına sahne oluyor.

Irak Türklerinden gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz'ın aktardığına göre Türkmen eğitiminin her geçen gün daha da kötüye gitmesi nedeniyle şikayetçi olan öğrenciler, ülkede diğer dillerde eğitim verilen öğrencilere göre çok daha zor sorular sorulmasına tepki gösterdi.

"Türkmen eğitimini kim hedef alıyor?" gibi pankartlar açarak protesto gösterisinde bulunan Türk öğrenciler, adaletin sağlanmasını talep ediyor.  Mustafa Kemal Yılmaz, "özel ders öğretmenleri" ve "Türkmen eğitimine düşmanlık eden FETÖ" gibi unsurların bu soruna yol açtığını belirtiyor. Türkçe sınavların zorlaştırılmasıyla, oldukça iyi düzeyde eğitim vermesine rağmen Türk öğrencilerin Türk okullarından uzaklaştırılmak ve Arapça eğitim veren okullara yönlendirilmek istendiği düşünülüyor.

Türkmen Eğitimi Yok Ediliyor

Yılmaz'ın aktardığına göre Irak'ta halihazırda Kürt, Arap, Süryani, Türkmen öğrencilere lise final sınavıyla üniversiteye giriş sınavı birlikte yapılıyor. Diğer öğrencilere oldukça kolay sorular sorulmasına karşın Türkmen öğrencilere çok zor sorular sorulması tepkilere neden oldu.

Irak Milletvekili Erşat Salihi, Türkmen eğitiminin geleceğine yönelik uyarılarda bulunmuştu. Türkmen eğitiminden sorumlu Bağdat Eğitim Müdürü Çetin Kölemen'in oğlunun Türkmen eğitimi dahi almadığı, Arap eğitimi aldığı ortaya çıktı. 

Ayrıca sınavlar, Türkiye'dekinin aksine herhangi bir optik okuyucu yardımıyla değerlendirilmiyor. Herhangi bir yazılı sınav gibi değerlendirilen sınav kağıtlarında Türkmen öğrencilerin protestolarının ardından çok daha fazla puan kırıldığı öğrenildi. Türkmen eğitiminin durumu nedeniyle binlerce Türk'ün eğitim aldığı okullardan bir tane bile tıp öğrencisi çıkmadığı, durumun giderek kötüye gittiği ortaya çıktı.

kerkük ırak türklerinden türkmen eğitii eğitimii eğitimi protestosu mustafa kemal yılmaz türkmeneli