Kıbrıs Türkü Şehit Milletvekili Cengiz Ratip Anıldı

TAKİP ET

14 Şubat 1964'te Kıbrıs'taki Rum teröristler tarafından şehit edilen Kıbrıs Türkü Cengiz Ratip'in naaşı hâlâ bulunamadı.

Kıbrıs Türklerinin şehit milletvekili Cengiz Ratip, şehadetinin 57'nci yıl dönümünde anıldı. Şehit Cengiz Ratip'in adının verildiği Cumhuriyet Meclisi’nin kütüphanesinde her yıl anma töreni yapılmasına rağmen bu yıl Çin virüsünün sebep olduğu büyük salgından ötürü anma töreni yapılamadı.

Meclis Başkanı Sennaroğlu Mesaj Yayımladı

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu yayımladığı mesajda Şehit Cengiz Ratip’i, Türk halkına sunduğu hizmetleri için sevgi, saygı ve minnetle andığını belirtti. 

Başkan, yayımladığı mesajla aynı zamanda Kıbrıs Türklerinin haklı davasına ve yılmaz mücadelesine de vurgu yaparak şu sözleri sarf etmiştir:

"Her yıl Cumhuriyet Meclisi’nde ailesi ve sevenleri ile andığımız Ratip için bu yıl pandemi nedeniyle bir araya gelemiyoruz, ancak kendisi her zaman olduğu gibi aziz hatırasıyla gönüllerimizdeki yerini korumaktadır.

Türk Cemaat Meclisi üyesiyken 14 Şubat 1964’te şehit edilen, naaşı maalesef halen bulunamamış olan Cengiz Ratip, yardımseverliği, dürüstlüğü ve Türk-Rum ayırt etmeksizin herkesin imdadına koşan biri olarak halkını en iyi şekilde temsil etmiş bir kişiydi.

Ölüm yıldönümü vesilesiyle Ratip’in naaşının nerede olduğunu bilenleri Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bilgi vermeye insaniyet adına davet ediyor ve tüm kayıplarımızın bulunması için canla başla çalışan Kayıp Şahıslar Komitesi’ne de çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.

Bir milletvekilinin dahi can güvenliğinin sağlanamadığı ve naaşının halen bulunamadığı çok zor günlerden geçilerek bugünlere geldiğimizi hatırlatmak isterim. Kıbrıs Türk halkının can ve mal güvenliğini riske atacak, varlık ve kimliğini koruyamayacak hiçbir çözümün halkımızın onayını almayacağını bu vesileyle vurgulamak isterim.

Şehit milletvekili Cengiz Ratip’e Allah’tan rahmet, ailesine ve halkımıza da başsağlığı dilerken, tüm şehit ve gazilerimize de minnet ve şükranlarımı sunarım."

Şehit Cengiz Ratip Kimdir? 

Cengiz Ratip 1931'de Karaağaç'ta doğmuştur. Ratip, 1961’de Türk Cemaat Meclisi üyesi seçilmiş ve 1964’te Erenköy’deki hadisede dürüstlüğü ve yardımseverliği ile Türk milletinin en temiz hasletlerini göstermiştir. Buradaki mücahitler, esir düşen komutanlarını kurtarmak amacıyla rehin aldıkları Rumları serbest bırakmaya karar vermiş ve buna aracılık eden de Cengiz Ratip olmuştur. Ancak bu hadiseden iki gün sonra Rumların Türk evlerini yakıp yıktığı haberi üzerine Poli çarşısına intikal eden Ratip, burada diğer bir varoluş mücadelesi kahramanı öğretmen Turgut Sıtkı ile birlikte Rum teröristler tarafından vurularak katledilmiştir.

Şehitlerimiz Cengiz Ratip ile Turgut Sıtkı'nın cenazeleri, işte o günden beri kayıp...

Kıbrıs KKTC Türk Dünyası Cengiz Ratip TMT