Kılıçdaroğlu: 'Adres İmralı'dır' Yaklaşımını Doğru Bulmuyoruz, Adres TBMM'dir

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözümü için İmralı'yı işaret eden HDP'lilere bir kez daha yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sözcü'den Deniz Zeyrek'e Kürt sorununun çözümü için İmralı'yı muhatap gösteren HDP'lilere yanıt niteliğinde açıklamalarda bulundu.

Deniz Zeyrek, Kılıçdaroğlu'nun yaptığı açıklamaları köşesine "Bir başka gündem maddemiz de 'HDP muhatap alınabilir' sözüne HDP'li Sezai Temelli'nin verdiği 'Muhatap İmralı' yanıtıydı. Kılıçdaroğlu'na Temelli'nin açıklamasını sorunca, gazetelerde okuduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

'Eğer ülkede kritik bir sorun varsa, uzun yıllardır çözülemiyorsa, çözümün adresinin TBMM olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu yeni söylemiyorum. Öteden beri söylüyorum. Devletin meşru organlarla muhatap olması gerektiğini her ortamda her fırsatta söylüyorum. Bütün kritik sorunlar milli kurtuluş savaşı dahil TBMM'de konuşulmuş, çözümler bulunmuş ve Türkiye sorunların aşılmasını Meclis'in sayesinde gerçekleştirebilmiştir. Var olan bütün sorunların TBMM'de uygarca tartışılarak çözülebileceğini ortak irade bulunabileceğine inanıyoruz. Sonuçta sorunlar ülkenin sorunudur, bir şahsın sorunu değil. ‘Adres İmralı'dır' yaklaşımını doğru bulmuyoruz'" ifadeleriyle taşıdı.

Ne Olmuştu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı çözüm süreci konusunda İmralı'yı muhatap aldığı için eleştirmiş ve görüşülmesi gereken adres olarak HDP'yi işaret etmişti.

Kılıçdaroğlu "Kemal Kılıçdaroğlu ve İttifakları" belgeselinde yaptığı açıklamalarda "Kürt sorunu çözmek için meşru bir organa ihtiyacımız var. Devlet dediğiniz kurum gayrimeşru bir organla muhatap olmaz. Erdoğan bunu yaptı. Devleti, İmralı ile muhatap kıldı. Mesela İmralı meşru bir organ değil. Meşru bir organ kimdir? HDP'yi meşru organ olarak görebiliriz. Halkın desteği var" demişti.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise Kılıçdaroğlu'na Twitter üzerinden verdiği yanıtta "Asla unutulmaması gereken şey demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır" demişti.

Bunun ardından Temelli'ye yanıt veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çözüm sürecinin yanlış adresle yapıldığı için başarısız olduğunu belirterek sorunun çözümü için TBMM'yi işaret etmiş ve "Bizim için bu konuda tek adres var o da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Parlamento dışında bir adres yoktur. İmralı da Kandil de muhatabımız değildir. Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşu dahil en kritik sorunlarını Meclis’te çözmüştür. Meclis millet iradesinin Kabe’sidir" demişti.

İYİ Parti adına konuya ilişkin ilk açıklamayı yapan Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise "Hiç kimse Kürt seçmen kitlesini HDP’nin sadık bendesi olarak görmesin" demiş, Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının ardından Twitter hesabı üzerinden Kılıçdaroğlu'na destek niteliği taşıyan bir açıklama yapan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Çözümün adresi de doğal olarak TBMM’dir" demişti.

Bunun ardından açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Bana sorarsanız İmralı’nın rolü tartışması çoktan aşılmış olması gereken bir meseledir. İmralı’nın da bu konuda önemli rolü vardır ve olacaktır. Bu gerçeklik de geçmişte zaten ayrıca hayata geçirilmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu Adres İmralı'dır Yaklaşımını Doğru Bulmuyoruz Adres TBMM'dir