Kılıçdaroğlu Alman Televizyonuna Konuştu: Suriyeli Sığınmacıları Göndereceğiz

TAKİP ET

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Alman devlet televizyonu ARD'ye verdiği röportajda Suriyeli sığınmacıları geri göndermek başta olmak üzere Türkiye'ye dair planlarını anlattı.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Alman devlet televizyonu ARD'ye verdiği röportajda Suriyeli sığınmacıları geri göndermek başta olmak üzere Türkiye'ye dair planlarını anlattı.

Neredeyse çeyrek asırdır süren AKP istibdadının "ülke demokrasisine kan kaybettirdiğini" belirten Kılıçdaroğlu "Altılı ittifakımız bunu yeniden inşa etmek, demokrasiyi yeniden kurmak için bir araya geldi. Bizi bir araya getiren demokrasi özlemidir. Bu ülkenin demokrasiye ihtiyacı var. Türkiye, demokrasi olmadığı ve tüm gücün tek bir kişide toplanması nedeniyle canlılığından çok şey kaybetti" dedi.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e de değinen Kılıçdaroğlu ekonomiyi düzeltme ve demokrasiyi yeniden tesis etme amaçları için bu sistem değişikliğinin yapılacağını paylaştı.

Avrupa Birliği'nin tüm demokratik standartlarına uyulacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, düşünce suçlularının serbest bırakılacağını belirtti.

 

Suriyeli Sığınmacılar

"Türkiye'ye sığınan dört milyon Suriyeliyi evlerine geri göndermek istediğinizi açıkladınız. Peki AB ile mülteci anlaşmasını iptal mi edeceksiniz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Dört milyon Suriyeli mülteci var. Ve biz onlara yıllardır ev sahipliği yapıyoruz. Ama hepsi Türkiye'de sigortasız çalışıyor. Peki yarın yaşlandıklarında ne olacak? Burada sadece bugüne değil, geleceğe de bakan bir politika oluşturmak gibi bir görevimiz var. Biz bunu şöyle yapmak istiyoruz: Öncelikle Suriye'nin meşru hükümetiyle bir anlaşma yapacağız. Karşılıklı büyükelçilikler açacağız. Buradaki Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri şartıyla can ve mal güvenliklerini garanti altına alacağız. Gerekirse Birleşmiş Milletler'in de devreye girmesi gerekecek. Ayrıca Türkiye'de yaşayan Suriyeliler Suriye'ye döndüklerinde yollarını, köprülerini, okullarını, kreşlerini, her şeylerini yeniden inşa edeceğiz. Böylece hiçbir endişe duymadan ülkelerine dönebilecekler. Amacımız bu insanların kendi ülkelerinde özgürce yaşamaları." dedi.

 

alman devlet televizyonu kemal kılıçdaroğlu almanya suriyeli sığınmacılar