Kılıçdaroğlu: Beş Genel Başkan Teklif Ederse Adaylığı Kabul Ederim

TAKİP ET

CHP lideri Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili açık konuştu.

Reuters'a konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerde Cumhurbaşkanı adaylarının henüz belli olmadığını ancak beş genel başkanın kendisine adaylığı teklif etmesi halinde "elbette" kabul edeceğini belirterek "Cumhurbaşkanlığı onurlu bir görev. Beş genel başkanın benim ismimi telaffuz etmesi her şeyden önce benim için onur. Ayrıca beş genel başkanın bana güven duyması anlamına geliyor, bu da benim için son derece önemli. Üç, benim sorumluluğumun arttığını bilmem lazım. Görev yaptığım sürede o beş genel başkana karşı sorumluyum ve onlara asla hayal kırıklığı yaşatmamalıyım" dedi.

Parlamenter Sistem: "6 Parti İçinde Uyum Var"

6 parti olarak 28 Şubat'ta açıklayacakları güçlendirilmiş parlamenter sistemini getirerek devlette liyakat sistemini egemen kılmayı ve siyasi etik yasasını çıkarmayı arzuladıklarını belirten Kılıçdaroğlu, bu partiler arasında parlamenter sistem konusunda hiçbir fikir ayrılığı olmadığını belirterek "Güçlendirilmiş parlamenter sistemle devletin yeniden inşasını düşünüyoruz; yani bir anlamda hukukun yeniden inşası. Yasama, yürütme ve yargı arasında bozulan sistemin düzeltilmesi gerekiyor... TCMB'nin bağımsızlığı, BDDK, Kamu İhale Kurumu gibi devlette liyakat sistemini önceleyen belirli kurallar getireceğiz, bu ikinci aşama. Üçüncü aşama ekonomi. Ekonomi ve sosyal politikalarla ilgili çalışmalar... Bu konularda altı parti kendi iç çalışmalarını yapacak. Partilerin arasında herhangi bir fay hattı görmüyorum, bir uyum var" ifadelerini kullandı.

"İmamoğlu ve Yavaş Görevlerine Devam Edecek"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adaylık ihtimaline ilişkin "Onlar görevlerine devam edecek" diyen Kılıçdaroğlu, HDP ile ilgili soruya ise HDP ile görüştüklerini ve Kürt seçmenle aralarının çok iyi olduğunu belirterek "Herhangi bir sorunumuz yok. HDP ile de Kürt seçmenle de olan ilişkilerimizi demokratik standartlar içerisinde sürdürüyoruz... Diyarbakır'a gidecektim, hava muhalefeti nedeniyle gidemedim, önümüzdeki süreçte gideceğim... Beklentileri, talepleri, ihtiyaçları olabilir. Bunlar demokratik ortam içinde oturulur konuşulur ve insan hakları çerçevesinde de gereği yapılır" dedi.

İktidara geldiklerinde TCMB, PPK, SPK, BDDK ve Kamu İhale Kurumu gibi üst kurullarda değişiklikler yapacaklarını ve ilk kararname ile devletin tüm verileri toplayacağı bir planlama örgütünü kurarak alanlarında yetkin 25-30 kişiyi bu kuruma tayin edeceklerini belirterek TCMB'nin sıcak siyasetin üzerinde bir kurum olması gerektiğini vurguladı.

"Türkiye Kendisini NATO'nun Dışında Göremez"

Türkiye'nin NATO'ya bağlılığını ve İttifak'ın dışında olamayacağını belirterek "Biz NATO'nun bir parçasıyız. Dolayısıyla kendimizi bu ittifakın dışında göremeyiz. Bu konuda taahhütlerimiz var. Biz NATO'yu sadece bir savunma aracı, kurumu olarak da görmüyoruz. NATO artık bugün 21. yüzyılda aynı zamanda demokrasinin de bir güvencesi" ifadelerini kullandı.

Ruslardan alınan ve F-35 programından atılmamıza neden olan S400 füzeleriyle ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, füzelerin hangi ülkeye karşı kullanılacağı sorusunu yineleyerek "Suriye mi, İran mı, Yunanistan mı? Kim için kullanacağız? Bu sorunun şu ana kadar cevabı alınmış değil" dedi ve doğru olanın NATO ile entegrasyon içinde bir sistemin alınması olduğunu vurguladı.

"'Suriye'de Demokrasi Yok' Diye Kavga Ettik, Kendi Ülkende Var mı?"

"Mısır ile niye kavga ettik? Suriye ile niye kavga ettik? Efendim 'Suriye'de demokrasi yok.' Yahu dön kendi ülkene bak, bakalım Türkiye'de demokrasi var mı? Demokrasisi askıya alınmış bir ülke başka bir ülkede demokrasi arayışı içinde. Bu kadar saçma bir şey olamaz" diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'de bulunan yaklaşık 4 milyon Suriyelinin yarattıkları sorunlara dikkat çekerek Suriye sorunun çözülmesi ve Beşar Esad'la anlaşılarak Suriyelilerin geri gönderilmesi gerektiğini belirtti.

 Kavala ve Demirtaş Açıklaması

"Osman Kavala da Selahattin Demirtaş da hapishanede boşuna tutuluyor. Yasalara, hukuka aykırı olarak tutuluyorlar. Bir insan düşüncelerinden ötürü yargılanmamalı ve hapse atılmamalı. Eğer siz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını Türkiye'de uygulanabileceğine dair anayasamızı değiştirmişseniz, hukuk sistemini buna uygun hale getirmişseniz, 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararı ben uygulamam' diyemezsiniz" diyen Kılıçdaroğlu buna karşı olduklarını, AİHM kararlarının uygulanması gerektiğini belirtti.

"Şu gerçeğimiz var: Sadece AİHM kararları Türkiye'de uygulanmıyor, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlar da uygulanmıyor maalesef. Anayasa Mahkemesi en üst mahkeme Türkiye'de; verdiği kararlar var ama en alttaki mahkeme Anayasa Mahkemesi kararlarına uymuyor. Uymayan hakim de terfi ettiriliyor" diyen Kılıçdaroğlu, KHK ile atılan "Barış için akademisyenler" bildirisi imzacılarını da görevlerine iade edeceklerini söyledi.

kemal kılıçdaroğlu adaylık osman kavala selahattin demirtaş nato reuters