Kılıçdaroğlu: Bunlar Devleti Değil, Sarayı Yönetiyorlar

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KRT TV ve Yön Radyo'nun ortak yayınında gazeteci Zafer Arapkirli'nin sorularını yanıtladı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin gündemini meşgul eden Çin virüsü salgını, vatandaşın geçim sıkıntısı ve 128 milyar doların akıbeti olmak üzere birçok konuda görüş bildirdi. Kılıçdaroğlu'nun kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlardan öne çıkanlar şöyle:

NEREDE BU SOSYAL DEVLET?

Ben işi doğrudan doğruya esnaf açısından görüyorum. Esnafın dükkan açmaya yetkisi var mı, var. Çoluk çocuğunun nafakasını sağlayacak. Dükkanı kapatırsa nasıl geçinecek? Dükkanın pandemi döneminde kapanması gerekiyorsa kapanır ama sosyal devlet devreye girmeli ve insanların güvencesi olmalı. "Sen bu devlete her zaman, her yerde, her ortamda vergini ödedin; gelir elde edemez durumdasın, o zaman dükkanı kapatıyorsan yiyeceğini içeceğini sağlayacağım" denmeli. Ben olaya böyle bakıyorum. Olayı dar bir alana sıkıştırmak doğru değil. Manav da bakkal da simitçi de sıkıntıda. Nerede bu sosyal devlet?

(Alkol satışının yasaklanmasına ilişkin) Özel hayatın gizliliği esastır. Sadece içki olayı değil bu. Kişinin özel yaşamına devlet müdahale edemez. Hangi kurala uydular ki buna uysunlar? Kalkıyorsunuz yasak üzerinden kendinize haklı gerekçe yaratmaya çalışıyorsunuz. Yaratamazsınız.

1930'LARDAKİ DEVLET ANLAYIŞIYLA, ŞİMDİKİ SARAY DEVLETİ ANLAYIŞININ FARKINI GÖRÜYOR MUSUNUZ?

İnsan haklarına saygılıysanız, insanları seviyorsanız, vergisini alıyorsanız o zaman onun yiyeceğini, içeceğini karşılayacaksınız. Hıfzı Sıhha Kanunu 1930'larda çıkmış. Kanun'da diyor ki karantina uygulanıyorsa orada yaşayan insanların elektrik, su dâhil bütün ihtiyaçlarını ilgili bakanlık sağlar. 21'inci yüzyıldayız, bu yasanın gereği bile yapılmıyor. 1930'lardaki devlet anlayışıyla, şimdiki Saray devleti anlayışının farkını görüyor musunuz?

SORUNUN OLMADIĞI TEK YER SARAY

Her türlü israfı yapıyorlar, esnafa gelince "Evinde aç otur" diyorlar. Nerede oturacak bu adam? Türkiye çok zor bir süreçten geçiyor. Sadece ekonomide değil; sosyal yaşamda, eğitimde, dış politikada Türkiye bir açmazlar ülkesine dönüştü. Sorunun olmadığı tek yer Saray... Onlar kendi keyiflerine göre, kendi koydukları kurallara göre yaşıyorlar. Ama Türkiye coğrafyası öyle değil. Açlık var, yoksulluk var, işsizlik var. Eğer bu ülkede on binlerce çocuk yatağa aç giriyorsa bu hepimizin sorunudur. Hakkari'den başlayıp Edirne'ye kadar bütün illere çok sayıda milletvekilimizi gönderiyoruz. Arkadaşlarımız ilçelere de gidiyorlar, köylere de gidiyorlar; vatandaşla konuşup sorunları tespit ediyorlardı, ben de bu sorunları kamuoyuna taşıyordum. Sorunu yaşayandan öğreniyorsunuz. Gerçek boyutlarıyla öğrenmiş oluyorsunuz. Sadece sorunu dile getirmiyor, çözümünü de üretiyoruz.

ÇÖZÜM YOLLARINI ANLATTIM, DİNLEMEDİLER BİLE

Sadece bugüne değil, 10 yıla da değil; önümüzdeki 100 yıla hazırlık yaptık. İkinci Yüzyıla Çağrı beyannamemiz, 13 maddedir. Önümüzde ikinci yüzyıl var. Geçen yüzyılın acılarını, sevinçlerini, boykotlarını gördük. Önümüzdeki yüzyıla nasıl bakacağız ve Türkiye'nin 5 temel sorununu nasıl çözeceğiz? Bunun ayrıntılarını görüşüyoruz. Şimdi yaşadığımız sorunları çözmek için çabalıyoruz. 2018'in ağustos ayında İstanbul'da bir basın toplantısı yaptım. Gelen ekonomik krizi nasıl aşabileceğimizi 13 madde hâlinde saydım. Hükûmete eleştiri getirmedim, sorunun çözümünü anlattım. İktidar söylediklerimin yanlış olduğunu söyleyebilirdi. Hiçbir şey söylemeden, "Sen bu işten ne anlarsın" dediler. Arkasından pandemi geldi ve ekonomik kriz buhrana dönüştü. Yine bir eleştiri getirmeden, 17 madde hâlinde bu buhranı nasıl atlatabileceğimizi anlattım. Bu ekonomik buhranı aşmak zorundayız dedim, yine olmadı.

BU BİR CİNAYETTİR, CİNAYETE YOL AÇANLAR DA SARAY'DA OTURANLARDIR

Şimdi bakın, yeni dönemde de yanlış üzerine yanlış yapıyorlar. Binlerce insanımız hayatını kaybetti. Kongreler yaptılar; yazıktır, günahtır. Çifte standart uygulayan devlet yarattılar. Vatandaşa maske cezası kestiler, maskesiz kongreler yaptılar. İnsanların hayatını tehlikeye attılar. Yazık, günah değil mi? Bunlarda vicdan, ahlak var mı? Yeter ki gel beni kongrede alkışla, sonra ölebilirsin, diyorsun. Böyle bir devlet yönetimi olabilir mi? Vatandaşa "Sokağa çıkma" diyorsun, kongreler için hep beraber gelin diye çağrı yapıyorsun. Bıraktım vaka sayılarını, ölüm sayıları 390'a çıktı. Bu bir cinayettir, cinayete yol açanlar da Saray'da oturanlardır. Nerede bu aşı? Sağlık Bakanı ayrı telden çalıyor, Saray ayrı telden çalıyor.

YANDAŞINA AŞI YAPTIRDIN

Ben aşı sıkıntısını kabul etmiyorum, diyor. Yandaşına aşı yaptırdın. Vatandaş, fakir fukara aşı olmasa da olur, ölürse de ölsünler, diyorsun. Böyle bir devlet anlayışı olur mu? Bunlar devleti değil Saray'ı yönetiyorlar. Herkes ölebilir, yeter ki onlar sağ kalsınlar. Herkes aç kalabilir, yeter ki onlar doysunlar.

DEMOKRATİK YOLLARLA BİR OTORİTER REJİMİ YOLCU EDECEĞİZ

Sandık gelecek, demokratik yollarla bir otoriter rejimi yolcu edeceğiz. Bu işin kuralı budur, acıya tahammülümüz yok. Devleti yönetemiyorlar. Sokaktaki vatandaş da sanayici de tüccar da gördü bunu. Çekle ilgili yasal düzenleme yaptılar, devleti kilitlediler. Kanuna aykırı genelge çıkarıyorlardı. Devlet yönetmesini bilmiyorlar. Akılla, mantıkla bir devletin yönetilmesi gerektiğini bilmiyorlar. Devletteki liyakatli kadroları yok ettiler. Hangi aklı başında bir yönetim rüşvet alan kişiyi Büyükelçi tayin eder? Bayrağını taşıyacak o adam arabasında. Bir devlet böyle yönetilir mi? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Büyükelçisi Amerika'ya atandı, ortada yetim gibi geziyor. Bu mudur onurlu Türkiye Cumhuriyeti Devleti? Devletin kurumlarını mahvettiler. Dışişleri Bakanı kim? Millî Savunma Bakanı mı, Fahrettin Altun mu, İbrahim Kalın mı? O dâhil olmak üzere herkes konuşuyor, konuşmalar taban tabana zıt. En somut örnek: Sağlık Bakanı ne diyor, Saray ne diyor? Devleti yönetemiyorlar, ipin ucunu kaçırmışlar.

FETÖ'NÜN SİYASΠAYAĞI SARAYDA OTURAN KİŞİDİR

Kim tankların tepesinde fotoğraf çektirdi? Erdoğan mı? İşin o cephesi ayrı. Ama şu soruyu bizi dinleyen bütün vatandaşların sorması lazım. 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Raporu neden yayımlanmıyor? Özellikle AK Parti'ye oy veren vatandaşlarımız duysunlar. O rapor, aradan bunca yıl geçmesine rağmen neden yayımlanmadı? Yayımlayamazlar. Çünkü bu işin ortağı iktidar sahibi... FETÖ'cüleri devletin en kritik noktalarına ben mi getirdim? FETÖ'nün siyasî ayağı Saray'da oturan kişidir. Savcılık iddianameleri dâhil, her türlü belgeyle kanıtlıyoruz. Bizim broşürümüzü toplattılar. FETÖ'cüleri kanun çıkararak Yargıtay'a, Danıştay'a nasıl yerleştirdiklerini anlattık. Bunları anlattığımız içindir ki komisyon raporunu millet öğrenmesin diye yayımlamıyorlar.

HER İNTİHARIN SORUMLUSU SARAYDA OTURAN ZATTIR

Her intiharın, ekonomik sıkışmışlığın sorumlusu Saray'da oturan zattır. İzmir'de bir kahveci daha intihar etti. Devlet sosyal olmaktan çıktı da onun için arttı bu intiharlar. Garibin, gurebanın yanında olan devlete sosyal devlet diyoruz biz. Saray'daki yaşamla varoşlardaki yaşam arasında dünyalar kadar fark var. Saray'dan bakınca Türkiye görünmüyor, sorunlar görünmüyor. Bunlar aile şirketi kurdular, ailece Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni anonim şirket gibi yönetiyorlar.

BUNLAR DEVLETİ YÖNETEMİYORLAR, CEPLERİNİ VE YAKINLARINI DÜŞÜNÜYORLAR

Kimse umutsuzluğa kapılmasın, bütün haksızlıkları gidereceğim, telafi edeceğim. KYK'dan kredi alıp, üniversitesini bitiren öğrencinin aldığı krediden dolayı yüklendiği borçları sıfırlayacağım. Esnafın, çiftçinin, gerek bankalardan gerekse kooperatiflerden çektiği kredilerin faizlerini sıfırlayacağım. Hepsinin altyapısı hazır. Bütün bunlar bir hafta içerisinde olacak.

Bunlar devleti yönetemiyorlar, ceplerini ve yakınlarını düşünüyorlar. Dışarıya paralar transfer ediyorlar. Londra bankalarına gidin bakın. 128 milyar dolar nereye gitti? Manav, emekli, işçi, memur almadı, kim aldı 128 milyar doları?

Kemal Kılıçdaroğlu CHP CHP Genel Başkanı pandemi tam kapanma KRT TV FETÖ'nün siyasi ayağı FETÖ esnaf intiharlar yandaşlar saray aşılama KYK borcu kongreler AKP kongreleri lebalep 128 milyar dolar nerede 128