Kılıçdaroğlu 'Cumhurbaşkanı Olacak mısınız' Sorusuna Böyle Yanıt Verdi

TAKİP ET

CHP lideri Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerinin ardından başlayan 'Cumhurbaşkanı adayı olacak mı' tartışmalarına dair açıklamalarda bulundu.

Medyascope'ta Ruşen Çakır'ın konuğu olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerindeki konuşmasının ardından başlayan Cumhurbaşkanı adaylığa tartışmalarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Çakır'ın ilgili sorusu üzerine Kılıçdaroğlu'nun akıllardaki soru işaretlerini giderecek yanıtı şöyle oldu:

"Halk nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyor? Cumhurbaşkanı tek adam mı olsun, her şeye o mu karar versin? Cumhurbaşkanı mal varlığından ötürü kendisine yönelik suçlamaları geçiştiren birisi mi olsun? Cumhurbaşkanı yargıya müdahale mi etsin? Cumhurbaşkanı taraflı mı olsun, tarafsız mı olsun? Cumhurbaşkanı ailesiyle beraber mütevazı bir hayat yaşayıp topluma örnek mi olsun, yoksa toplumdan kopup Saraylarda mı yaşasın? Cumhurbaşkanı nasıl olmalı; önce buna karar vermemiz lazım.

Soruyorlar; Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız, diye. Bakın, tek adam rejiminde hiçbir tartışma yok. Niçin? Herkes bir kişiyi gösteriyor, bizim adayımız odur diye. 'E bizi de besliyor, dünyanın parasını aktarıyor bize. Yandaşlarımıza aktarıyor, mal varlıklarımız giderek büyüyor, yurt içinde yurt dışında mallar edinmeye başladık. Memleket batsa bile umrumuzda değil, zaten dünyalıklarımızı yaptık. Dolayısıyla bizim Cumhurbaşkanı adayımız belli.'

Peki, biz ne diyoruz? Biz bir ittifakız; Millet İttifakı. Biz demokrasiye bakıyoruz. Biz Cumhurbaşkanı olayını kişiselleştirmiyoruz. Ali mi, Veli mi oldu, bu önemli değil. Önce Cumhurbaşkanı nasıl olacak, yetkileri ne olacak bu Cumhurbaşkanının... Bu yetkilerinin üzerinde durmamız lazım. Cumhurbaşkanı tarafsız ve devletin sigortası mı olacak; yoksa sigortasız bir devlet mi olacak? Biz Cumhurbaşkanı siyasi partiler arasında ihtilaf çıktığı zaman onları sükunete davet eden, onları uzlaştıran, ülkenin çıkarlarını onlara söyleyen, bir anlamda devletin sigortası olan bir kişi olsun istiyoruz. Şimdi Millet İttifakımız var, Millet İttifakı olarak konuşmadan - her parti tek aday mı gösterecek, yoksa her parti ayrı ayrı mı aday gösterecek, Cumhurbaşkanının yetkileri ne olacak, güçlendirilmiş parlamenter sistem içerisinde bu Cumhurbaşkanının ağırlığı ne kadar olacak - bütün bu tartışmalar olmadan Türkiye, kısır bir tartışmanın içine çekilmek isteniyor."

kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olacak mı ruşen çakır medyascope