Kılıçdaroğlu'ndan Asgari Ücret Açıklaması

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni asgari ücrete ilişkin açıklama yaptı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

"Aylıkları dolarla mı alıyorlar, alanlar var gayet iyi biliyoruz. Erdoğan merak ediyorsa listeyi yayımlayabiliriz. TÜİK'e yaptığım ziyaretin etkileri görülüyor.

Asgari ücret olarak verilen rakam, döviz kurundaki artış ve fiyat artışları baz alınırsa düşük aslında. Yıl başında 384 dolar net gelir elde ediyordu bir asgari ücretli, eğer aynı kur 15 lira üzerinden esas alınırsa  5 bin 760 lira olması lazım. Şimdi 4 bin 250 lira oldu. Bu rakamı yadırgamıyoruz ancak enflasyonu, fiyat artışlarını kontrol ederlerse en azından asgari ücretli kardeşlerimiz biraz nefes alarak sürdürebilir. Bütün mesele enflasyonun kontrol edilip edilmeyeceğinde yatıyor.

İşin özü şu: Türkiye iyi yönetilmiyor. İşin özü şu: Türk Lirası pul oldu. İşin özü şu: Bu sorunların ivedilikle çözülmesi lazım. Eğer sorunlar böyle devam ederse, ilerde çok daha büyük sorunlar çıkar. Ben başka bir yerde söylemiştim, önümüzdeki yaz Türkiye gıda kriziyle karşı karşıya kalırsa kimse şaşırmamalı. Uyarmak bizim görevimiz. Kuru kuru eleştiri yapmıyoruz. Nasıl çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. "

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise özetle şu açıklamaları yaptı:

"Aynı kanaatleri paylaşıyoruz zaten fakat burada 'İktidarı tenkit edilmesin' denmesini garipsedim biraz. Bu rakamı kim açıklıyor? 4 bin 250 lirayı doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı’nın kendisi açıklıyor. Aslında geçmişte cumhurbaşkanları, başbakanlar asgari ücreti açıklamazlardı. Komisyon toplanır, komisyon başkanı açıklar, biterdi. Şimdi Erdoğan açıklıyor, burada da önem verdiği husus: Nispet. '2850 liraya göre biz 4250 liraya çıkardık, büyük bir artış meydana geldi. Bununla da övünülmesi icap eder' manasında ben bunu anlıyorum. Ama ya doları ya da enflasyon rakamlarını dikkate alarak bir vatandaşın gündelik geçimini sağlayıp sağlayamayacağına göre değerlendirmek icap eder.

Eğer fiyatlar bu rakamların üzerine çıkmışsa 4250 lira fena bir rakam değildir. Ama bu rakamla vatandaş geçinemiyorsa 4250 değil 5250 lira olmasının da bir farkı olmaz.  Önemli olan asgari ücretle bir ailenin geçimini sağlayabilmesidir. Asgari ücret açlık sınırında olamaz, açlık sınırının altında hiç olamaz.

Bir iktidar çalışanına 'Sen çalışacaksın ama aldığın ücretle karnını bile doyuramayacaksın' diyemez. Rakam kaç olursa olsun.

Enflasyonun yüksek olduğu dönemde rakamların üzerine odaklanmak doğru bir yaklaşım olmuyor. Bundan dolayı ister istemez insanlar dünyada geçerli bir para birimi için ya avro ya da doları kullanıyorlar. Ben de dolardan bahsederek bu konuyu gündeme getirmek istemem, niye isteyeyim ki? ,

Ama ister istemez dış ticaretimizi dolarla yapıyoruz. Dış borcumuzu Türk Lirası ile ödemiyoruz ki, dolarla veya euroyla ödüyoruz. Alacağımızı da dolarla alıyoruz. Geçmişte damat aynı şeyi söylemişti: 'Dolarla mı maaş alıyorsun?' demişti. Keşke! Karşısındaki adam onu diyemedi tabii. Birdenbire kafası karıştı herhalde. Asgari ücret eğer açlık sınırının altında kaldıysa, enflasyonun altında kaldıysa bu zam zam değildir, artıştır diyebiliriz zaten artış olmuş. Ama o günkü dolar kurundan ölçüldüğünde geriye gitmiş öyle gözüküyor. İnşallah bundan sonraki enflasyon rakamları biraz daha yavaş artar da asgari ücretli çalışanlarımızın zararı daha az olur."

İki lider cumhurbaşkanı adaylığı konusuna ilişkin ise adayın seçim sürecine girildiğinde bu konulara girilmesi gerektiğini düşündükleri söyledi.
 
Kılıçdaroğlu "Asgari ücret artışını seçim yatırımı olarak görüyor musunuz?" şeklindeki soruya "Bu artışın neresi bir seçimi yatırımı ki? Yılbaşında vatandaşın aldığı asgari ücret daha değerliydi. Yılbaşında 384 dolardı, şimdi alacağı çok daha düşük bir rakam. Kendileri için bir seçim yatırımı olarak düşünebilirler ama bunun olması için enflasyonu kontrol etmeleri lazım. Bunun olmasını isteriz. Asgari ücretli mağdur olmasın, rahatlıkla ailesini geçindirebilsin. En büyük arzumuz bu" yanıtını verdi.

kemal kılıçdaroğlu Temel Karamollaoğlu asgari ücret seçim