Kılıçdaroğlu'ndan Üçüncü İttifak Açıklaması

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'nin öncülüğünde kurulması beklenen üçüncü ittifaka ilişkin dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Cumhuriyet'ten Sertaç Eş'e konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'nin öncülüğünde kurulması planlanan üçüncü siyasi ittifak ihtimaline ilişkin "Sürekli siyasal zemin kaybeden bir parti ve onun küçük ortağı, Millet İttifakı içinde olmayan bir partiyi ittifakın içindeymiş gibi göstererek siyaset yapıyorlar. Üçüncü ittifak çıkarcı siyasetin kirli söylemlerini sonlandırması açısından da önemli" yorumunu yaptı.

Gazeteci Sedef Kabaş'ın cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle tutuklanmasına ilişkin AKP'nin Mart 2021'de açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı'nı hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Ve bu plan açıklanırken de ülkeye, demokrasinin, hoşgörünün geldiğini, artık sabahın erken saatlerinde kimsenin otellerden, evlerden alınmayacağını… Bunlara yazı gönderileceğini, gelip ifadelerine başvurulacağını bir şekilde kamuoyuyla paylaştılar. Şimdi, devleti yöneten kişilerin önce verdikleri sözleri tutmaları gerekir. Bunlar verildi mi? Evet, bu sözler verildi. Kamuoyuna açıklandı mı? Evet, kamuoyuna açıklandı. Açıklanırken demokrasi, özgürlük vurgusu yapıldı mı? Evet, demokrasi vurgusu da özgürlük vurgusu da yapıldı. Dönüp şimdiye bakmak lazım. Peki, şimdi o tarihten bu yana ne değişti?" diye sordu.

"Üçüncü İttifakı Son Derece Olumlu Buluyorum"

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı dışında kalan partilerin üçüncü bir ittifak kurmalarını son derece olumlu bulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Birden fazla nedeni var. Birinci nedeni şu: Az önce ifade ettim, üçüncü ittifak, diğer iki ittifak içinde yer bulamayan partiler, üçüncü bir ittifak oluşturarak parlamentoya daha güçlü gelmenin yollarını arıyorlar. O da bunların demokratik hakkı ve bu haklarını kullanıyorlar. İkincisi; ittifaka dahil olmadığı halde bir parti, ittifaka dahilmiş gibi gösterilerek bir anlamda, bir partinin suçlanmasını veya birden fazla partinin, yani HDP’nin, suçlanmasını ortadan kaldıracaktır. Kimin nerede, hangi ittifak içinde olduğu daha net görülecektir. Dolayısıyla gereksiz suçlamalar ve tartışmalar da bitmiş olacaktır. İkinci büyük yararı da bu. Bu açıdan ben, üçüncü bir ittifakın kurulmasını gayet güzel ve doğru buluyorum" şeklinde konuştu.

"Üçüncü İttifak Millet İttifakı'na Yarayacak"

Üçüncü ittifakın kurulmasının Millet İttifakı'na yararına olacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Dolayısıyla vatandaşa vaat edeceği bir şeyi kalmayan, sürekli zemin kaybeden, siyasal zemin kaybeden, vatandaşla arasındaki güvensizliği her geçen gün büyüyen bir parti ve onun küçük ortağı, Millet İttifakı’nı suçlayarak ve Millet İttifakı’nın, içinde olmadığı bir partiyi ittifakın içindeymiş gibi göstererek suçlamasının önüne geçilecek. Yani bu açıdan bence iyi bir şey" ifadelerini kullandı.

"Mutfakta Yangın Var: Aday Tartışması Yanlış"

Bu safhada Cumhurbaşkanı adayını tartışmayı yanlış bulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Nedeni de şu; ülkenin bu kadar sorunu var, ekonomide, dış politikada sorun var. Çiftçinin, emeklinin... Mutfaklarda yangın var, biz bunları bırakmışız Millet İttifakı’nın adayı kim olacak o tartışma yapılıyor, gereksiz ve yersiz, gündemi saptırmaya yönelik bir tartışma. Bunu sanıyorum diğer liderler de benzer şekilde düşünüyorlar. Yeri, zamanı gelince hepimiz masaya oturur tartışırız" dedi.

"Erdoğan'ı Artık Hepimiz Biliyoruz"

Erdoğan'ın adını artık anmayacağına ilişkin sözlerine açıklık getiren Kılıçdaroğlu, "CHP’yi kısır bir tartışmanın tarafı olarak toplum belleğinde yer almasını sağlamak doğru değil. Biz çözüm üreten bir partiyiz. Bugüne kadar bizim ürettiğimiz çözümleri büyük ölçüde kopyalayan bir kişi var. Biz çözüm üretmeye devam edeceğiz. Kısır bir tartışmanın içine girip bunu büyütmek Erdoğan’ın istediği bir şey. Neden o tartışmaya girelim? Erdoğan’ı artık hepimiz biliyoruz" diye konuştu.

kemal kılıçdaroğlu chp iyi parti üçüncü ittifak hdp