Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Kürtçü Nuşirevan Elçi, Kürtçe Söyleşi Verip Özerklik Savundu

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Kürtçü Nuşirevan Elçi, Kürtçü Rudaw'a söyleşi verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Kürtçü Nuşirevan Elçi, Kürtçü Rudaw'a verdiği röportajda özerklik savundu. 

CHP’nin 20 yıl önceki CHP olmadığını vurgulayan Elçi, bugün parti yönetiminin de farklı bir zihniyete sahip olduklarını belirtti. Kürtçü Nuşirevan Elçi, CHP'nin "helalleşme" adı altındaki faaliyetlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Şimdi Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının zihniyeti farklı. Bir yılı aşkın süredir kendilerini eleştiriyorlar. Başta Kürtler olmak üzere toplumla helalleşmedikçe CHP'nin Türkiye'de iktidara gelemeyeceğini, Türkiye'ye önünün açılmayacağını söylüyorlar. Çünkü bugün akıllı insanlar bunu anlamıştır. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin bununla baş edemeyeceğini, demokrasinin gelmeyeceğini görüyorlar. Türkiye'de demokrasi geri giderken bile biz Kürtler adına bahaneler üretiyorlar. Kürtlerin Türkiye'yi böleceğini, böleceğini, halka fobi ve korku salacağını ve bu şekilde demokrasinin gelişmeyeceğini söylüyorlar. İnanıyoruz ki Kürt sorunu çözüldüğünde, Türkiye de rahat nefes alacak, demokrasi gelişecek. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin demokrasisi ilerleyemez." dedi.

Dersim Katliamı ve Zilan Katliamı adlı Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik iftiraları tekrarlayan Elçi, "CHP Türkiye’nin ilk partisi. Diğer partiler kurulmadan evvel hepsi CHP’liydi. O bahsettiğiniz Dersim’de, Zilan'da yaşanan katliamlar sırasında maalesef CHP iktidardaydı fakat böyle bir şey de var: Çok partili sisteme geçildiğinde o demokrat partililer de muhafazakar partililer de CHP'den ayrılanlardı, ondan çıkanlardı; yani hepsi bu günaha ortaktı. CHP de o zamanın CHP’si olsaydı bugün ben de katılmazdım." ifadelerini kullandı. 

Kürt sorunun çözümüne ilişkin özerklik ve anadilde eğitimi savunan Kürtçü Nuşirevan Elçi "CHP iktidar olmadığı sürece bu sorunu çözemez. Projeleri tabii ki var. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi diyoruz artık adı özerklik veya başka türlü de konulabilir. Bunun değiştirilmesi gerekiyor zaten. Tüm yetki ve imkanların tek bir yerde toplanması zaten başından beri yanlıştı. Hem Kürtler için hem de diğer halklar için yetkilerin dağıtılması zaten gerekli. Bunun yanı sıra Kürtçe anadilde eğitim  konusunda adımların atılması gerekir. Türkiye zaten bugün bunları gerçekleştirebilecek durumda. Belki eskiden kadroları yoktu, imkanları yok, ekonomik gerekçeler vesaire ileri sürebilirler ancak Türkiye bugün bu imkanlara sahip. Bugün Kürt sorunun çözümü de çok kolay, neden? Bugün Türkiye’deki Kürtler arasında bağımsızlık isteyenlerin sayısı çok az. Bağımsızlık, ayrılık  olmadığı sürece sistem içerisinde Kürtlerin haklarını elde etmesi de gayet kolaydır. Velev ki bugün Türkiye Ortadoğu’da böyle kalmış. Bugün Edirne’den öteye gittiğimizde bu tür konuları konuşursak bize gülerler. Anadilde eğitim hakkı zaten üzerinde konuşulması bile gerekmeyen bir mesele gibi. Akrabalarımız, yakınlarımız Avrupa'ya gidiyor, İsveç’e gidiyorlar, oranın vatandaşı da değiller. Tek bir çocukları bile ana dili farklı olursa, o şehirde ona ders verecek öğretmen olmayınca gidip başka şehirden getirip ona ayrı bir eğitim verilebiliyor. Bugün dünya artık bunu aşmış durumda. Dediğim gibi bugün Edirne'den bu tarafa konuşuluyor. Ama Edirne'yi geçtiğimizde buna tartışmak da abes kaçıyor." dedi.

nuşirevan elçi kürtçü kürtçülük chp danışman