Kılıçdaroğlu'nun Uyarısındaki "Cambridge Analytica" Nedir?

TAKİP ET

Milyonlarca Facebook kullanıcısının kişisel verilerini izinsiz toplayan ve seçimleri etkilemek için kullanan Cambridge Analytica şirketi 2018'den bu yana konuşuluyor.

2018'de, veri gizliliği ve siyasi manipülasyon alanındaki büyük bir skandal dünyayı sarstı.

Bir siyasi danışmanlık şirketi olan Cambridge Analytica'nın, milyonlarca Facebook kullanıcısının kişisel verilerini izinsiz topladığı ve bu verileri 2016 ABD Başkanlık Seçimleri ile Brexit Referandumu'nu etkilemek için kullandığı ortaya çıktı.

Şirketin eski çalışanlarından olan ve skandalı ortaya çıkaran Christopher Wylie, firmanın Facebook kullanıcıları ve arkadaşları hakkında ilgi alanları, beğenileri ve diğer kişisel bilgileri dahil olmak üzere veri toplamak için "This Is Your Digital Life" adlı bir uygulama kullandığını açıkladı. 

Skandalın ortaya çıkması üzerine Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, şirketin kullanıcı verilerini değerlendirmesiyle ilgili soruları yanıtlamak için ABD Kongresi ve Birleşik Krallık Parlamentosu önünde ifade vermeye çağrıldı.

Cambridge Analytica, skandalın ortaya çıktığı aynı yıl, 2018'de faaliyetlerini sonlandırdı ancak tartışmalar yıllar sonra da devam ediyor. Veri gizliliğinin artan önemi ve siyasi manipülasyonların tehlikesi vurgulanıyor.

Son olarak Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cambridge Analytica'ya değindiği paylaşımıyla İletişim Başkanı Fahrettin Altun'u ve ekibini benzer işlere kalkışmamaları için uyardı:

Kılıçdaroğlu Yine Gece Yarısı Vurdu: Fahrettin Altun, Son Uyarımdır!

kemal kılıçdaroğlu Cambridge Analytica skandal kişisel veri Facebook mark zuckerberg iletişim başkanlığı