Kılıçdaroğlu Soylu'ya Sordu, Cevabı Emniyet Verdi

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Süleyman Soylu'ya yönelttiği "Bataklık Soruşturması", "Kolombiya'da yakalanan 4,9 tonluk kokain", "suç örgütü lideri Jovan Vukotic'in öldürülmesi" ve "Mustafa Çalışkan" ile ilgili sorularına Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yanıt verildi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2023 yılı bütçesine görüşmeleri kapsamında TBMM Genel Kurulu’nda AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya 4 soru yöneltmişti.

Kılıçdaroğlu, "4 soru soruyorum, içinizden bir yürekli kişi varsa şu kürsüye gelir, İçişleri Bakanlığı bütçesinde görüşülürken bu soruları Kılıçdaroğlu sordu, cevabını ver der" diyerek Süleyman Soylu'ya sorduğu sorulara Türk Polis Teşkilatı’nın resmî sosyal medya hesabından yanıt geldi. CHP Lideri şu soruları yöneltmişti:

1- "Süleyman Soylu'nun 'Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu' dediği operasyonda nasıl oldu da herkes serbest kaldı? Ne oldu? İddianamede çıkarılan sanıklarla Soylu'nun oğlunun ne ilişkisi var? İstanbul Emniyeti, Soylu'nun oğlunun aracını sanıklara kiraladığı için mi aradı?

2- Soylu'nun 'Türkiye'den gönderdik' dediği Sırbistan'daki uyuşturucu çetesi lideri nasıl oldu da İstanbul'un göbeğinde, kendine özel bir hayat kurdu, İstanbul'dan uyuşturucu faaliyetlerini yönetti? Rakip çetesi nasıl elini kolunu sallayarak Türkiye'ye gelip onu öldürdü?

3- Kolombiya'da yakalanan 5 ton kokainin gerçek sahibi kim? Soylu, Kolombiya'daki makamlarla işbirliğine neden direndi?

4- Mustafa Çalışkan, yürekli bir Emniyet Müdürü. Mustafa Çalışkan ile ne derdiniz var? FETÖ'yle, uyuşturucuyla mücadele eden bu kişiyi neden bu konuma getiriyorsunuz?"

Emniyet Genel Müdürlüğü Kılıçdaroğlu'nun Soylu'ya yönelttiği sorulara yönelik, "Devlet umuruyla bağdaşmayan, açıkça fitne ve nifak içeren, terörle mücadele dahil tarihimizin en önemli başarılarına imza atan Emniyet Teşkilatımızı hedef alan iddiaların sürekli gündemde tutulmasını maalesef üzülerek izliyoruz" ifadelerini kullandı.  

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden paylaşılan yazılı açıklamada, bu sorularla ilgili sayısız defa açıklama yapılmasına rağmen yeniden kamuoyuna bilgilendirmede bulunma ihtiyacının ortaya çıktığı belirtildi.

EGM tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Ana muhalefet Partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bütçe görüşmelerinde, 4 soru gündeme getirilmiştir. Bu sorularla ilgili sayısız defa açıklama yapmış olmamıza rağmen bütçede sorulan sorular nedeniyle yeniden kamuoyuna bir bilgilendirmede bulunma ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucuya bağlı "suç gelirleri soruşturması" olan Bataklık Soruşturması ve 2020 yılında Kolombiya'da ele geçirildiği iddia edilen 4.9 tonluk kokain ile ilgili ülkemizde yürütülen çalışmalara yönelik sorulara, Emniyet Genel Müdürlüğümüz Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımız tarafından son derece açık ve anlaşılabilir cevap verilmiştir.

Ülkemizde yakalanarak 10.09.2018 tarihinde Sırbistan makamlarına teslim edilen Sırbistan vatandaşı Jovan Vukotic isimli organize suç şebekesi elebaşı dahil olmak üzere Türkiye'de yakalayıp ülkelerine iade ettiğimiz, yine başka ülkelerde yakalatarak iade aldığımız organize suç şebekeleri ile ilgili soruya, Emniyet Genel Müdürlüğümüz Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığımız tarafından tekraren açıkça cevap verilmiştir.

Bütçe görüşmelerinde, Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirilen dördüncü soruya ilişkin cevabımız ise şu şekildedir:

Teşkilatımızda, 5 Genel Müdür Yardımcısı görev yapmaktadır. Erhan Gülveren, Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü görevini yürütürken Genel Müdür Yardımcılığına; Adem Çakıcı, Rize İl Emniyet Müdürlüğü görevindeyken Genel Müdür Yardımcılığı'na; Ahmet Şengün, Artvin İl Emniyet Müdürü'yken önce Personel Daire Başkanlığına ardından Genel Müdür Yardımcılığı'na; Resul Holoğlu, Hakkari Emniyet Müdürlüğü'nden önce KOM Daire Başkanlığı'na ardından Genel Müdür Yardımcılığı'na; Mustafa Çalışkan, İstanbul Emniyet Müdürü olarak görev yapmaktayken Genel Müdür Yardımcılığına atanmışlardır.

Devlet umuruyla bağdaşmayan, açıkça fitne ve nifak içeren, terörle mücadele dahil tarihimizin en önemli başarılarına imza atan Emniyet Teşkilatımızı hedef alan iddiaların sürekli gündemde tutulmasını maalesef üzülerek izliyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

 

kemal kılıçdaroğlu emniyet genel müdürlüğü egm mustafa çalışkan süleyman soylu