Kılıçdaroğlu: THK Yönetimi 'Biz En Hızlı 3 Ayda Uçakları Uçurabiliriz' Dedi

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kendisine eşlik eden büyükşehir belediye başkanları ile birlikte Kayyum Heyeti Başkanı Aşçı ile görüştü.

Yanındaki büyükşehir belediye başkanları ile birlikte Türk Hava Kurumu Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı ile görüşen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı ilk açıklamada "Türk Hava Kurumu yönetimi 'Biz en hızlı 3 ayda uçakları uçurabiliriz'" ifadelerini kullandı.

CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanının Türk Hava Kurumu'nun uçaklarının yeniden aktif hale getirilmesi konusunda görev almaya hazır olduklarına yönelik ortak bildirisinin THK yetkililerine sunulduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türk Hava Kurumu yetkililerine sordum, acaba size genel bütçeden yapılan bir yardım, katkı var mı diye. Böyle bir katkı ve yardımın olmadığını söylediler. Hükümete seslenmek isterim, Türk Hava Kurumu'na 11 büyükşehir belediyemiz katkı verecek ama genel bütçeden de katkı verilmesi gerekiyor" dedi.

"Türk Hava Kurumu bir yıllık ihalelere girmemeli" diyen Kılıçdaroğlu Türk Hava Kurumu'nun tüzüğünde yazan görevleri dolayısıyla 10 yıllık 15 yıllık ihalelere girmesi gerektiğini belirterek, "Türk Hava Kurumu'nun görevi neyse tüzüğünde ki bu tüzük 1925'lerden itibaren yürürlüktedir, orman yangınlarını söndürmekse verirsiniz yetkiyi ve bu yetkiyi aldığı için de THK her türlü hesabı verir. Topluma verir, insanlara verir, yıllık raporlarını yayınlar. Medya olarak siz izlersiniz, siyaset kurumu olarak biz izleriz. İşlerin doğru yapılıp yapılmadığını kontrol ederiz. Bu konuda da eğer bir yasa teklifi getirirse iktidar kanadı biz buna destek vereceğiz ama hayır biz bunu vermeyelim de siz verin diyorlarsa biz vereceğiz. Tek amacımız cumhuriyetimizle yaşıt olan bu kurumun tarihine yakışır şekilde ayağa kaldırılması hepimizin ortak görevidir" şeklinde konuştu.

"Uçaklarla ilgili bilgi aldık, uçakların bakımı gerekiyor. Yedek parça sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Neresinden bakılırsa en hızlı 3 ayda biz bir uçağı kaldırabiliriz. Çünkü sivil havacılığın kuralları var ve biz bir kamu kuruluşuyuz. Dolayısıyla o kuralların dışında kalamayız diyorlar" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Haklılar. Ama 3 ay mı olur, 4 ay mı olur, burada önemli olan kurumu ayağa kaldırmak. Çünkü bu orman yangınları bir yıla özgü bir felaket değil. Hemen hemen her yıl tekrarlanıyor. Bu yıl mevsim dolayısıyla yoğunlaştı. Ama önümüzdeki yıl da yine iklim sorunu çıkacak karşımıza. Dolayısıyla hazır olması lazım Türk Hava Kurumu'nun. Bugünden başlanırsa, kurumu ayağa kaldırırsak, orman yangını çıktığı anda bunlar gidecekler ve orman yangınını bitirecekler" ifadelerini kullandı.

"Bizim belediye başkanlarımıza toplumun duyduğu güven çok yüksek" diyen Kılıçdaroğlu, "Dolayısıyla eğer bize engel olmazlarsa biz bu yardım kampanyasını açarız, değil 4 milyon 14 milyon dolar para toplarız. Yeter ki bu para yerinde, zamanında kullanılsın. İsraf edilmesin. Bunu biz yaparız, engel çıkarmasınlar, önümüzü açsınlar. Biz otururuz THK yetkilileriyle bütün bu sorunları aşmasını biliriz ve aşarız da. Ve harcanan her kuruşun hesabını da milletimize veririz"dedi.

Ne Olmuştu?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türk Hava Kurumu'nun (THK) yangın uçaklarının aktif hale getirilmesi konusunda 11 belediyenin göreve hazır olduğunu bildirmesi sorulunca "Şu anda gözbebeğimiz THK, her çocuğun zihninde vardır bu ülkede. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca en etkin, en saygın kurumlarımızın başındadır. Düştüğü durum hepimizi üzmektedir.

Yani THK demek, Kızılay demek hepimizin göğsünü kabartan kurumlar olmalı. Bu yönde atılan bu yanlış adımlarla geldiği bu noktada biz etkin olmak istiyoruz ve 11 büyükşehir belediye başkanımızla dün aldığımız karar gereği; mevcut uçaklarınızın tadilatı, tamiratı, bakımı, onarımı, hatta filonun genişletilmesi ve hatta bu filodan hizmet alma noktasında belediyelerimizin talebi olduğunu ilettik.

Resmi başvurumuzu da bugün hazırlayıp sunuyoruz, 11 büyükşehir belediyesinin imzasıyla görüşmeleri başlatmak adına bugünden süreci başlatıyoruz" dedi.

Bu haber güncellenecektir...

Kılıçdaroğlu THK Yönetimi 'Biz En Hızlı 3 Ayda Uçakları Uçurabiliriz' Dedi