Kılıçdaroğlu Yeni Çözüm Süreci İçin Muhatap Olarak İmralı'yı Gösteren Eski HDP Lideri Sezai Temelli'ye Net Cevap Verdi

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni bir çözüm süreci için muhatap olarak İmralı'yı işaret eden eski HDP Genel Başkanı Sezai Temelli'ye net bir cevap verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Halk TV'den Fikret Bila'ya yaptığı açıklamada "Demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır" ifadesine karşın, “Ben görüşümüzü söyledim. Bizim için bu konuda tek adres var o da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Parlamento dışında bir adres yoktur. İmralı da Kandil de muhatabımız değildir. Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşu dahil en kritik sorunlarını Meclis’te çözmüştür. Meclis millet iradesinin Kabe’sidir. O kadar ki bu Meclis, Mustafa Kemal Atatürk’e başkomutanlık yetkisini bile 3 aylık süreyle vermiştir. Gerek gördüğünde yine belli süreyle yetki vermiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, yetkileri konusunda çok hassastır. Bu nedenle Türkiye yine kritik, çok önemli sorunlarını Meclis’te çözmelidir. Kürt sorununun çözüm yeri de Meclis’tir. Parlamentoyu çözüm yeri olarak gösterirken sadece HDP’ye çağrı yapmış olmuyorum. Bütün partilere çağrı yapıyorum. Bu sorunu Meclis’te hep birlikte, konuşarak, görüşerek çözebiliriz, çözmeliyiz" dedi.

Çözüm Süreci Adres Yanlış Olduğu İçin Başarısızlıkla Sonuçlandı

TBMM dışında bir çözüm aranmasının stratejik olarak yanlış olduğunu belirten Kılıçdaroğlu "Geçmiş dönemde Meclis dışında çözüm denendi ve başarısız oldu. Ben o zaman da Meclis dışında çözüm aramanın yanlış olduğunu, stratejik bir hata olduğunu söylemiştim. Eleştirilerimi, uyarılarımı dile getirmiştim. Çözüm süreci olarak adlandırılan o dönem başarısızlıkla sonuçlandı. Çünkü adres yanlıştı. Strateji yanlıştı" diye konuştu.

HDP'nin Meşru Bir Parti İddiasında Israr Etti

HDP'nin meşru bir parti olduğuna ilişkin iddiasını tekrar eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "HDP meşru bir partidir. Vatandaştan oy alarak Meclis’e gelmiştir. Meclis’te grubu vardır. Meclis Başkan Vekilliği vardır ve sırası gelince Meclis’i HDP’li başkan vekili yönetmektedir. Bu bakımdan sorunların çözümünde muhataptır" ifadelerini kullandı.

Çözüm Parlamentoda ve Üniter Yapı İçinde Olacak

"Çözüm parlamentoda ve üniter yapı içinde olacaktır" diyen Kılıçdaroğlu, "Tanımlamak gerekirse, çerçeve elbette anayasanın ilk dört maddesidir. Vatanın bölünmezliği, üniter yapısı, bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti’nin nitelikleri çerçeveyi oluşturur. Bütün sorunlar gibi bu sorun da bu çerçeve içinde çözülecektir" şeklinde konuştu.

Ne Olmuştu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı çözüm süreci konusunda İmralı'yı muhatap aldığı için eleştirmiş ve görüşülmesi gereken adres olarak HDP'yi işaret etmişti.

Kılıçdaroğlu "Kemal Kılıçdaroğlu ve İttifakları" belgeselinde yaptığı açıklamalarda "Kürt sorunu çözmek için meşru bir organa ihtiyacımız var. Devlet dediğiniz kurum gayrimeşru bir organla muhatap olmaz. Erdoğan bunu yaptı. Devleti, İmralı ile muhatap kıldı. Mesela İmralı meşru bir organ değil. Meşru bir organ kimdir? HDP'yi meşru organ olarak görebiliriz. Halkın desteği var" demişti.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise Kılıçdaroğlu'na Twitter üzerinden verdiği yanıtta "Asla unutulmaması gereken şey demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır" demişti.

Kılıçdaroğlu Yeni Çözüm Süreci İçin Muhatap Olarak İmralı'yı Gösteren Eski HDP Lideri Sezai Temelli'ye Net Cevap Verdi Çözüm Süreci Adres Yanlış Olduğu İçin Başarısızlıkla Sonuçlandı İmralı Çözüm Pa