Kılıçdaroğlu'ndan Anayasa Çıkışı: Demokrasiyi Değil Otoriterliği Güçlendirecek

TAKİP ET

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın yeni anayasa önerisine yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, yeni anayasanın demokrasiyi değil otoriterliği güçlendireceğini savundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Murat Yetkin'e verdiği röportajda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa ile ilgili sözlerine eleştiride bulundu. Kılıçdaroğlu, "İktidar önce mevcut Anayasa’ya uysun; inandırıcı ve güven verici bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

Yeni anayasanın düzenlenmesi halinde demokrasiyi değil otoriterliği güçlendireceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Diktatörler insan haklarına dayalı demokratik bir Anayasa istemezler" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, röportajda "Bugün Türkiye’de demokrasiden yana olan herkes, Türkiye’nin demokratik yeni bir anayasaya ihtiyacı var diyor. Tabii mevcut anayasanın ilk dört maddesinin aynı kalması kaydıyla. Yeni bir anayasayla Türkiye, demokratik standartlarını daha ileriye taşımalıdır, buna ihtiyacımız var. İhtiyacımız, güçlendirilmiş parlamenter sistemdir. Bu sistemin ana ilkeleri özetlemek gerekirse; öncelikle kuvvetler ayrılığını sağlamak. Dördüncüsü, meclisin etkin yasama ve denetim imkânına sahip olmasını, aynı zamanda geniş temsil ve uzlaşmayı sağlayacak şekilde oluşmasını sağlamak. Siyasi Partiler Yasası ve seçim yasalarında (seçim barajı gibi) demokrasiye aykırı düzenlemeleri kaldırmak, temsilde adaleti ve yönetimde istikrarı bozan darbe hukuku eseri düzenlemeleri değiştirmek. Beşincisi, yargının tamamen bağımsız, yasama ve yürütmeyi denetleyen, siyasetin etkisinden arınmış bir yapıya kavuşmasını sağlamak.İkincisi, yürütmenin, yasama ve yargı üzerindeki etkisini sınırlamak. Kamu yönetiminde liyakati, şeffaflığı ve hesap verebilirliği değişmez kural haline getirmek. Bunları yapmak için öncelikle yeni bir Anayasaya öncülük edecek olan yürütme organının, yani iktidarın inandırıcı, güven verici olması lazım. Biz iktidarı inandırıcı, güven verici bulmuyoruz. Yürürlükte olan Anayasaya bile uymayan bir iktidar, nasıl demokratik bir anayasa yapacak? Bizi nasıl inandıracak" ifadelerini kullandı.

kılıçdaroğlu röportaj anayasa erdoğan çıkış yetkin diktatör demokrasi otokrasi otoriterlik