Kılıçdaroğlu'ndan TCMB Ziyareti Sonrası Açıklama

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile yapacağını duyurduğu sürpriz görüşme için saat 15.30'da Merkez Bankası'na gelmişti.

Görüşme sonrasında açıklama yapan CHP Genel Başkanı şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bankası bir cumhuriyet kurumu. Cumhuriyet sözcüğü iki yerde geçiyor kamu kurumları arasında, biri cumhuriyet savcıları için, biri de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası için. Burası bağımsız bir kurum. Fiyat istikrarından sorumlu olan bir kurum. Kurumun bağımsıızlığı sadece bizim için değil, dünya finans piyasaları için de son derece önemli. Sıcak siyasetin buraya girmesinden. Bu düşüncemizi sayın başkana da ifade ettik. Ayrıcaca Merkez Bankası'nın yetkilerinin kararnamelerle alınarak başka bir kuruma devredilmesinin doğru olmadığını, özellikle Fiyat İstikrarı Komitesi'ne vurgu yaparak ilettik. Merkez Bankası'nın iyi bir kültürü var. Bu kültürün yok olmamasını istedik. İyi bir kadrosu var, kadronun korunmasını istedik. Bu konuda elimizden gelen her türlü yardımı yapabileceğimizi ilettik, Merkez Bankası'nın kimliğinin kişiliğinin korunması açısından.

Zam Yağmuru Arka Arkaya Geliyor

Sizler de günlük hayatta yaşıyorsunuz zam yağmuru arka arkaya geliyor. Dövizin kontrol edilememesi, Türk lirasının sürekli değer kaybetmesi, bizim açımızdan da, sokaktaki vatandaş açısından da, sanayici açısından da son derece büyük bir sorun olarak önümüzde duruyor. Bu konudaki hassasiyetlerimizi ifade ettik. Son 45 günde Türk lirası yüzde 10 değer kaybetti. Bu büyük bir rakam. Fiyat istikrarının olmadığını gösteriyor. Bu da mutfağı büyük ölçüde etkileyecek. Bugüne kadar hep vatandaşın ağzında bir lokma vardı, onu almaya çalışıyordu hükümet; şimdi mutfağındaki tencereyi de almaya çalışıyor. 

Bu Kış Çok Zor Olacak: Kara Kış Fonu Oluşturulmalı

Dövizin sürekli Türk lirası karşısında yükselmesinin ya da Türk lirasının değer kaybetmesi konusundaki endişelerimizi de ifade ettik. Çünkü önümüzdeki kış az önce söylediğim zam yağmuru gelecek. Elektrikten, akaryakıttan, doğal gazdan tutun hemen her alanda ciddi sorunlar çıkabilir. Ve bu konuda ben grup toplantısında bir "kara kış fonu" kurulması gerektiğini ifade etmiştim. İsmi kara kış olmayabilir ama fakirin fukaranın hukukunu korumak açısından onların pahalı elektrik, doğal gazla karşılaşmamaları açısından en azından bütçelerine katkıda bulunmak için bir fonun oluşturulması gerektiğini ifade ettim. Aksi halde bu kış vatandaşlar için çok zor olacak. 

Erdoğan Lütfen Merkez Bankası'nın Kurumsal Kimliğine Saygı Göster

Merkez Bankası'nın bağımsızlığına müdahale eden kişinin Erdoğan olduğunu ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz, Mısır’daki sağır sultan da biliyor. Faiz oranları şu seviyeye insin diye talimat verdiğini söyleyen kişinin Erdoğan olduğunu biliyoruz. Buradan Erdoğan'a açık ve net çağrı yapıyorum: Lütfen Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğine saygı göster ve Merkez Bankası'nın faiz konusundaki kararını liyakatli kişiler versinler. Onlar bu kararı verirlerse o zaman dünyada pek çok finans kuruluşu da Merkez Bankası'na saygı göstereceklerdir. Bugün bu kararı Erdoğan'ın verdiğini ben de biliyorum, herkes biliyor, pek çok finans çevresi de bunu biliyor. Dolayısıyla sıcak siyasetin buraya girmesinden rahatsızız, bu bir şekilde dile getirildi."

Kavcıoğlu'ndan Açıklama

Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu "Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Merkez Bankası'nı herkes sahiplenmelidir. Merkez Bankası'nı yıpratan açıklamaların bizi üzdüğünü ifade edeyim. Merkez Bankası kararlarını kendi Para Politikası Kurulu (PPK) ile almaktadır. Merkez Bankası rezervleriyle güçlüdür, rezervlerimiz 125 milyar dolara yaklaştı. Merkez Bankası'nın açıklamaları nettir" ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu Merkez Bankası'ndaki görevden almalara ilişkin ise "Bunlar bütün kurumlarda olabilen şeyler, bir kısmı bizim tercihimiz, bir kısmı arkadaşların tercihi. Ayın 21'inde bir karar vereceğiz ve bu karar herkesin kararı olacak. Bugüne kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacaktır. Bunlar tamamen kendi süreci içinde gelişen görev değişimleridir. PPK'deki arkadaşlarımızla en doğru kararı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'ndan TCMB Ziyareti Sonrası Açıklama merkez bankası Zam Yağmuru Arka Arkaya Geliyor Bu Kış Çok Zor Olacak Kara Kış Fonu Oluşturulmalı Erdoğan Lütfen Merkez Bankası'nın Kurumsal Kimliğine