Kırgız Gazeteci Temirov, Hapishane Gardiyanlarının Eşi Tajibek-Kyzy'na Kırgızistan'da İşkence Yaptığını İddia Etti

TAKİP ET

Araştırmacı Kırgız gazeteci Temirov, eşi Tajibek-kyzy'na Kırgızistan'da diğer tutsaklarla birlikte hapishane gardiyanlarınca işkence yapıldığını iddia etti.

6 Nisan'da araştırmacı gazeteci Bolot Temirov, bir Telegram gönderisinde eşi Makhabat Tajibek-Kyzy'ın Kırgızistan'da diğer tutuklularla birlikte hapishane gardiyanları tarafından dövüldüğünü iddia etti.

Cezaevi yetkilileri, duruşma öncesi tutukluluk çalışanlarının mahkumları dövme hakkına sahip olmadığını belirterek, bu talebi reddetti.

Kırgız Ombudsman Enstitüsü, Tajibek-Kyzy'ın tutulduğu duruşma öncesi gözaltı merkezini ziyaret ederek, Tajibek'in kollarında, çenesinin sol tarafında ve sol koltuk altında morluklar olduğunu doğruladı. Gözaltı merkezi personeli, ombudsman temsilcilerinin morlukların fotoğrafını çekmesine izin vermedi.

Kırgızistan Ulusal İşkenceyi Önleme Merkezi temsilcileri de gözaltı merkezini ziyaret ederek kadınlar adına şikayette bulundu.

Temirov, karısının dövüldüğü iddiasını soruşturma çalışmasıyla ilişkilendirdi. Devlet Başkanı Sadyr Japarov'un ailesiyle ilgili son çalışmalara ve Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi başkanı Kamçibek Tashiev'in Kırgızistan'ın bu konuda bir iddiasının doğrulanmasına atıfta bulunarak, "Bunu, gözaltında eşimin dövülmesi yoluyla bana gönderilen bir uyarı olarak görüyorum" dedi.

Temirov'un yolsuzluk konularını keskin bir şekilde ele alması nedeniyle mevcut Kırgız hükümetiyle uzun süredir düşmanca bir ilişkisi var. Bişkek ile Temirov arasındaki çatışma, yetkililerin yasadışı bir şekilde Kırgız vatandaşlığı aldığını iddia etmesiyle Kasım 2022'de Rusya'ya sınır dışı edilmesiyle sonuçlandı.

Temirov'un eşi ve Temirov Live ve Ait Ait Dese projesinin yöneticisi Tajibek-Kyzy, 16 Ocak'ta birçoğu Temirov'la bağlantısı olan bir dizi gazeteciyi hedef alan bir baskın sırasında gözaltına alındı.

Sonunda Bişkek'te 11 gazeteci gözaltına alındı ve yetkililer "kitlesel huzursuzluk çağrıları" iddiasını öne sürdü. İlk gözaltına alınanlardan ikisi - gazeteci Sapar Akunbekov ve kamera operatörü Akyl Orozbekov - Mart ayı ortasında ev hapsine bırakılırken, eski proje yöneticisi Jumabek Turdaliev ise seyahat yasağıyla serbest bırakıldı.

9 Nisan'da tutuklu dört gazeteci daha ev hapsine tabi tutulmak üzere serbest bırakıldı: Tynystan Asypbek, Zoodar Buzumov, Saipidin Sultanaliev ve Maksat Tazhibek Uulu.

Tajibek kızının yanı sıra Aktilek Kaparov, Aike Beyshekeeva ve Azamat Ishenbekov da tutukluluklarını sürdürüyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Kırgız yetkililere gazetecilere yönelik suçlamaların düşürülmesi yönündeki çağrısını yeniden yayınladı.

CPJ Avrupa ve Orta Asya program koordinatörü Gulnoza Said yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Temirov Live ile bağlantılı dört gazetecinin daha serbest bırakılması doğru yönde atılmış bir adım olsa da, Kırgızistan 11 gazeteciye ceza vererek uluslararası ifade özgürlüğü yükümlülüklerini büyük ölçüde hiçe saymaya devam ediyor Bunlardan dördü, resmi yolsuzlukla ilgili haber yapmalarına misilleme olarak hâlâ tutuklu bulunuyor.”

İlgili bir gelişmede, Kırgız Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi'nin (SCNS), Nisan ayı başlarında, ofisleri 15 Ocak'ta basılan ve mühürlenen 24.kg'a yönelik ceza davasını askıya aldığı bildirildi. Daha sonra el değiştiren çıkışa karşı 'savaş propagandası' suçlamaları yöneltildi.

Mart ayında, kıdemli editör Makhinur Niyazova, Facebook'taki bir paylaşımında, "Haber ajansının ellerine geçtiği kişilerin yanında adımın anılmasını bile istemiyorum" yazarak istifa ettiğini duyurmuştu.

24.kg'ın kurucusu Asel Otorbayeva kendi açıklamasında, mağazanın ele geçirildiğini inkar ederek, mülkiyet değişikliğinin uzun süredir planlandığını ve siyasi olmadığını söyledi.

temirov hapishane tajibek-kyzy kırgızistan dövüldü işkence edildi