Kırgız Memurlara Kırgızca Konuşma Zorunluluğu

TAKİP ET

Kırgızistan parlementosu, memurlara Kırgızca konuşma zorunluluğu getirdi.

Kırgızistan parlementosu, 31 Mayıs 2023 tarihinde aldığı kararla ülke genelindeki kamu kuruluşu ve diğer resmi idarelerde çalışan memurlara, Kırgızca konuşma zorunluluğu getirdi.

Kanunun kabul edilmesiyle beraber,  devlet dairelerinde çalışan her memurun devlet dili Kırgızca’yı ortalama düzeyde (B1) bilmesi ve görevlerini yerine getirirken kullanması gerektiği de kararlaştırıldı.

Kabul edilen kanun taslağının; Kırgız dilinin kullanımı, dil politikasının uygulanması, devlet organlarının ve yerel özyönetimlerin gelişimleri için iyi koşullar yaratma konusundaki yükümlülüklerde yasal çerçeveyi belirlediği bildirildi.

Kırgızca Her Alanda Yaygınlaştırılacak

Kırgızcanın zorunlu kullanımı devlet ve belediye çalışanlarını, milletvekillerini, askerleri, hakimleri, eğitim kurumlarının başkanlarını ve çalışanlarını, her türlü mülkiyet, devlet ve belediye sağlık kurumlarını, pedagojik alanda çalışanları ve akademisyenlerin tamamını kapsıyor.

Bu alanların dışında televizyon ve radyo şirketlerinin, içeriklerinin yarısından fazlasının Kırgız dilinde üretilmesi ve internet sitelerinin Kırgızca versiyonlarında diğer dillerdeki versiyonlardan daha az bilgi bulundurmamaları gerektiği bildirildi.

kırgızistan kırgızca türk dünyası kırgız dili türkistan kırgızca zorunlu